Bezpečnost potravin

Osmý ročník Soutěže česká biopotravina roku vyhlášen

Vydáno: 27. 10. 2009
Autor:

S cílem podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější české biopotraviny vyhlásila Potravinářská komora ČR společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců již 8. ročník soutěže Česká biopotravina roku 2009.

Soutěž a s ní spojená oslava nejvyšší kvality, kterou biopotraviny přináší, je šancí pro výrobce biopotravin vyzdvihnout hodnoty a důležitost biopotravin v rozvoji českého potravinářského oboru. Účast v soutěži nabízí výrobcům jedinečnou marketingovou příležitost, jak své výrobky zviditelnit na trhu. „Zisk ocenění nás výrazně posunul na trhu a to nejen na českém. V současné době spolupracujeme s polskými a slovenskými partnery, kteří mají zájem o naše výrobky“, říká Tomáš Soška z firmy Vitaminátor s.r.o., loňský vítěz soutěže.
 
 
„Naší snahou je podporovat zejména české biopotraviny. Soutěž je ideální příležitost, jak na trhu ukázat kvality českých biopotravin“, říká Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR. Kateřina Nesrstová ze Svazu PRO-BIO doplnila: „Svaz PRO-BIO v roce 2010 oslaví své 20. narozeniny, v rámci oslav chystáme na příští rok mnoho novinek a překvapení – i ve spojitosti s českou biopotravinou roku, proto bych zejména potravináře, kteří jsou členy svazu, vyzvala, aby se do soutěže přihlásili. Je velmi důležité zviditelnit především českou bioprodukci a dostat na trh to nejlepší od našich farmářů. Dobrou spolupráci s potravináři vidíme jako zásadní předpoklad úspěchu.“
I v letošním roce budou kromě hlavní ceny vyhlášeni vítězové dalších kategorií, konkrétně pečivo, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina, pochutiny a biovýrobky pro gastronomii.
 
 
Porota pod vedením Pavla Maurera, vydavatele výběru nejlepších restaurací Grand Restaurant, hodnotí přihlášené výrobky podle kritérií, odrážející nejen chuť, způsob zpracování a výroby a použité suroviny, ale také celkový koncept výrobku, od výhod pro zákazníky, obal, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Hodnotící kritéria soutěže také slouží k informování, inspiraci a jako měřítko pro začínající i stávající výrobce biopotravin.
 
 
 

Uzávěrka přihlášek do soutěže je 31. prosince 2009, do té doby musí výrobci své letošní novinky nominovat prostřednictvím formuláře, dostupného na www.biopotravinaroku.cz.

 

 

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 8. dubna 2010 na podvečerním koktejlu u příležitosti konání konference Bio Summit 2010 v Kongresovém centru U HÁJKŮ, Praha 1.

 

Mediálními partnery soutěže jsou i tentokrát časopisy Moderní obchod, Food Servis a informační portály Bio-info a Nazeleno.cz. Všechny nominované biopotraviny budou detailně představeny čtenářům portálu Bio-info.cz a na webových stránkách svazu PRO-BIO www.pro-bio.cz.