Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Ošetření olivovníků k redukci symptomů způsobených bakterií Xylella do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Ošetření olivovníků k redukci symptomů způsobených bakterií Xylella

Vydáno: 3.5.2016
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA posuzoval účinnost ošetření olivovníků proti X. fastidiosa.

Ošetření testovaná na olivovnících v oblasti Apulie zmírňují příznaky choroby způsobené bakterií Xylella fastidiosa, nevedou však k eliminaci patogena z infikovaných rostlin.

K tomuto závěru dospěl úřad EFSA na základě hodnocení účinnosti ošetření olivovníků proti X. fastidiosa. Zjištění potvrzují zkušenosti z dalších částí světa, kde X. fastidiosa působí dalekosáhlé ztráty a kde se rovněž nepodařilo nalézt ošetření k odstranění patogena z rostlin pěstovaných v polních podmínkách.

Rostlinolékaři EFSA hodnotili výzkum prováděný mimo Apulii dvěma vědeckými týmy – z University of Foggia a z Consiglio per la ricerca v Agricoltura e l'ANALISI dell'economia agraria (CREA) v Casertě. Odborníci zkoumali také ošetření používaná v jiných oblastech k ochraně rostlin (olivovníků, citrusů, jabloní, hrušní a révy vinné) proti bakteriálním infekcím.

Vědci z Foggie ošetřovali infikované olivovníky několika bioaktivními sloučeninami, které aplikovali po silném prořezání stromů. Pět měsíců po aplikaci byl zaznamenán intenzivní růst nových výhonů nesoucích listy, které nevykazovaly žádné příznaky napadení. Ošetřené stromy také poskytly vysokou sklizeň.

Tým vědců z CREA zaznamenal pozitivní výsledky po použití komerčního produktu obsahujícího zinek, měď a kyselinu citronovou – všechny ošetřené rostliny přežily léto 2015 i následnou zimu.

Podle Vědeckého panelu pro zdraví rostlin (PLH Panel EFSA) by bylo předčasné vyvozovat z těchto experimentálních výsledků závěry o dlouhodobé účinnosti ošetření. Teprve pokusy prováděné v průběhu několika vegetačních období mohou poskytnout spolehlivé údaje o dlouhodobé účinnosti těchto ošetření, uvádí se v prohlášení PLH.

Také vědci poukazují na nutnost opakování pokusů minimálně v průběhu jednoho vegetačního období. Podle nich bylo cílem testů posoudit účinnost ošetření se zaměřením spíše na potlačení symptomů choroby než na eliminaci patogena z napadených olivovníků.

Odborníci PLH zdůrazňují, že rozsáhlý výzkum chorob jiných plodin, jako je Piercova choroba révy vinné, ukazuje, že tato ošetření mohou zlepšit zdravotní stav rostlin - zejména v kombinaci s agrotechnickými opatřeními, nemohou však rostliny vyléčit nebo zabránit infekci bakterií Xylella.

Poukazují také na možný přínos ošetření spočívající v prodloužení životnosti olivovníků, zejména v apulijské ochranné zóně, kde je rozšířen kmen CoDiRO bakterie X. fastidiosa, a podporují potřebu dalšího studia v této oblasti.

Zdroj: EFSA

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021