Oříšková chuť bez alergenů
Vydáno: 17. 8. 2006
Autor:
Firma Quest nabízí syntetické napodobeniny přírodně identických chutí různých ořechů, zejména pro mléčné nápoje, kde senzoricky mohou nahradit obsah tuku. Náhrady jsou proti přírodním chutím prosté alergenů.
Oříšková chuť bez alergenů
Firma Quest nabízí syntetické napodobeniny přírodně identických chutí různých ořechů, zejména pro mléčné nápoje, kde senzoricky mohou nahradit obsah tuku. Náhrady jsou proti přírodním chutím prosté alergenů.
Firma Quest vyvinula syntetickou oříškovou chuť, která přesně imituje přírodní oříškovou chuť, ale k výrobě se nepoužívají ořechy, takže produkt je prostý alergenů. Oříšková chuť „Totally Nuts“ byla připravena specielně pro evropský trh, kde nedávno změny ve vyhlášce o značení potravin a vzestup popularity mléčných výrobků ochucených oříškovou příchutí donutily výrobce hledat nové alternativy chutí. Sada napodobených chutí přírodně identických obsahuje mandle, kaštany, kokos, lístkové oříšky, makadamii, arašídy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy.
Pro vývoj chutí byly použity moderní analytické postupy, zaměřené na sirné sloučeniny a na vývoj nových molekul a dalších materiálů ve funkci nosičů, což umožnilo vyrábět potřebné napodobeniny přírodně identických oříškových chutí. Analýzy přírodních chutí nejsou nijak jednoduché, protože např. jen lískové ořechy mají tři rozdílné chuti: dřevěnou (čerstvé ořechy ve skořápce s oddělitelnou blankou), olejovou po pražení a konečně pastovitě krémovou a sladkou.
Napodobeniny chutí mohou být použity v mnoha mléčných výrobcích včetně tekutého mléka, zejména v Německu a Velké Britanii, kde je o tyto výrobky značný spotřebitelský zájem. Během pasterace a UHT ošetření se tyto přírodně identické chutě ukázaly jako extrémně stabilní. Zdravotní důvody vedou k rozšiřování trhu nízkotučných konzumních mlék a ochucení tam uspokojuje konzumenta svými senzorickými vlastnostmi.