Bezpečnost potravin

Organické nanozymy nové generace jsou slibné pro zemědělství a průmysl

Vydáno: 7. 3. 2025
Autor: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Nanozymy jsou syntetické materiály, které mají enzymům podobné katalytické schopnosti a jsou široce využívané pro biomedicínské účely, jako třeba v diagnostice nemocí.

Používají se například anorganické nanozymy, které jsou ale obecně toxické, drahé a je obtížné je vyrobit. Kvůli tomu jsou problematické pro zemědělství a potravinářský průmysl.

Výzkumný tým University of Illinois Urbana-Champaign vyvinul nanozymy z organického materiálu. Nejsou toxické, jsou vstřícné vůči životnímu prostředí a ekonomicky přijatelné. Jde o organické nanozymy nové generace, které vědci prověřili v terénní plarformě pro detekci molekul v zemědělských  produktech.

Jak říká vedoucí výzkumu Dong Hoon Lee, první generace organických nanozymů OC (organic-compound-based) měla mouchy, tak na tom vědci zapracovali. Bylo nutné je používat společně se stabilizujícími polymery, které zajišťují strukturu nanozymu, což přinášelo obtíže.

Leeův tým využil aminokyselinu L-alanin a polyetylen glykol společně s novým postupem syntézy nanočástic. Díky tomu se jim povedlo zmenšit částice nanozymu pod 100 nanometrů.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Next-generation organic nanozymes offer safe, cost-effective solution for agricultural and food industries

Zdroj: Gate2Biotech