Bezpečnost potravin

Opravdu rychlé varování

Vydáno: 24. 6. 2014
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 24. 6. 2014.

Když se to povede, a systémem rychlého varování RASFF přijde informace včas, podaří se celou zásilku problematického výrobku pozastavit a nepropustit do tržní sítě.

Bylo tomu tak v uplynulých dnech ve dvou případech. Šlo o zásilky z Itálie a z Francie.

Z Itálie šlo o zásilku mozzarelly, kdy v mléce byla zjištěna nadlimitní přítomnost aflatoxinů. Byl to výrobek Mozarella cubettata trentina in vasca, datum spotřeby: 3. 7. 2014.

Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj zjistila u příjemce celých 20 kg, zásilku pozastavila a nepropustila do tržní sítě. Bude buď zaslána zpět, anebo neškodně odstraněna.

Druhý případ se týkal Francie, šlo opět o oznámení systémem RASFF, a to o nález Salmonelly Derby v selečí pečeni z Francie, která byla zjištěna v rámci samokontroly provozovatele. Šlo o zmraženou selečí pečeni Echine Desossee CG, název Porketto, datum minimální trvanlivosti 30. 9. 2015, celková hmotnost 6,716 kg. Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj u příjemce nařídila pozastavit ve skladě celou zásilku a následně ji zlikvidovat. Do tržní sítě výrobek nebyl distribuován.

Z těchto dvou případů je zřejmé, jak má systém rychlého varování RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) fungovat.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj:  SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):