Bezpečnost potravin

Opatření ke zvyšování bezpečnosti vajec v USA

Vydáno: 21. 10. 2009
Autor:

Úřad FDA vydal nový právní předpis pro prevenci výskytu salmonel ve vejcích během produkce, skladování a přepravy.

Úřad FDA vydal v červenci 2009 nová pravidla pro prevenci Salmonella enteritidis (SE) ve vejcích během výroby, skladování a přepravy „Egg Safety: Prevention of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs During Production, Storage, and Transportation“ (Docket No. FDA-2000-N-0190). Jsou zařazena do sekce 21 CFR (Code of Federal Regulations), část 16 a další důležité souvislosti jsou uvedeny v části 118.

Pokud jsou vejce zpracována na farmě (nejsou spotřebiteli dodávána ve skořápce), použije se pasterační postup, při němž se kontaminace SE sníží o 5-log. Producenti, kteří chovají více než 50 tis. kusů slepic, musí při transportu vajec používat chladírenská zařízení. Je požadováno zpracování individuálního plánu prevence, v němž musí být zahrnuty minimálně požadavky uvedené v odst. 118.4(a). V dalších odstavcích jsou  uvedeny metody testování prostředí či vajec, metodika odběru vzorků a testování (118.5-8). V 118.11 je požadována registrace producentů spadajících do definovaných skupin.

Na tento první krok týkající se vajec budou návazovat nová pravidla úřadu FSIS pro snížení výskytu SE u kuřat a krůt. Další opatření provedená úřadem FSIS a FDA a vydané směrnice se mají týkat inspekce E. coli O157:H7 v podnicích zpracovávajících hovězí a produkujících mleté maso.

V rámci obnoveného úsilí federální vlády o zajištění bezpečnosti potravin podle vyhlášení prezidenta Obamy 14. 3. 2009 je plánována řada dalších dílčích nebo společných opatření, která musí zajistit právě státní správa.

Prepared Foods, 178, 2009, č. 9, s.39

Předcházející informace:

Obama vyzval k aktualizaci legislativy týkající se bezpečnosti potravin

Legislativa pro zvýšení bezpečnosti potravin v USA