One Health: Agentury EU se spojily v boji proti rezistenci hub rodu Aspergillus vůči azolovým fungicidům

Rozsáhlé používání azolových fungicidů (azolů), zejména v některých zemědělských a zahradnických postupech, může zvyšovat riziko vzniku rezistence hub rodu Aspergillus vůči základním antimykotickým přípravkům. Na toto významné zjištění upozorňuje zpráva pěti agentur EU pro zdraví a životní prostředí, kterou podpořilo Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC). Agentury spolupracovaly v rámci přístupu „Jedno zdraví“ na řešení této rostoucí hrozby.
Pět agentur EU pro zdraví a životní prostředí – EFSA, ECDC, ECHA, EEA a EMA[1]– s podporou JRC poprvé přezkoumalo, jak používání azolových látek mimo humánní medicínu ovlivňuje veřejné zdraví.
Azolová léčiva jsou nezbytná pro léčbu aspergilózy, závažné infekce způsobené plísní (houbou) rodu Aspergillus. Tyto houby jsou však stále více rezistentní vůči azolové léčbě, čímž se léčba stává méně účinnou.
Azolové látky se široce používají v přípravcích na ochranu rostlin („pesticidech“) k potírání houbových chorob v zemědělství a zahradnictví, jako veterinární léčiva k léčbě houbových infekcí u zvířat, jako biocidy v konzervačních prostředcích na dřevo, jako průmyslové chemikálie (např. meziprodukty a barviva) a v kosmetice (např. jako prostředky proti lupům).
Společná zpráva agentur zdůrazňuje, že široké používání azolových látek mimo humánní medicínu, zejména v zemědělství, přispívá k riziku, že se Aspergillus stane vůči azolům rezistentním. Vystavení se prostředí, kde se azolové fungicidy používají, jako jsou např. zemědělské pozemky a dřevěné konstrukce, může potenciálně zvýšit riziko infekce azol-rezistentními houbami Aspergillus spp.
Údaje shromážděné ze zemí EU/EHP (2010-2021) a zahrnuté ve zprávě podrobně popisují používání azolových fungicidů v Evropě. Většinu hlášených prodejů ve všech odvětvích tvoří přípravky na ochranu rostlin.
Jedno zdraví: hlavní doporučení
Řešení rezistence vůči azolům u rodu Aspergillus vyžaduje meziodvětvovou spolupráci. V rámci přístupu „Jedno zdraví“ se sešli odborníci EU z oblasti humánní a veterinární medicíny, zemědělství a environmentálních věd, aby přezkoumali stávající důkazy, identifikovali faktory, které podporují rezistenci vůči azolům, a navrhli opatření k její prevenci a kontrole.
Vzhledem k tomu, že si uvědomují vzájemnou provázanost tohoto problému, doporučili odborníci agentur následující opatření:
- Přidání nových specifických požadavků do schvalovacích a povolovacích procesů pro azolové fungicidy;
- podporovat výzkum a vývoj nových fungicidů s inovativními mechanismy účinku, které nevedou k rezistenci vůči antimykotikům používaným při léčbě lidí;
- dodržování správné zemědělské a zahradnické praxe, správné skladování organického odpadu, účinné nakládání s odpadem a odpovědné používání a likvidaci přípravků ošetřených azoly;
- zavedení účinného nakládání s odpadem ze dřeva ošetřeného biocidními přípravky na bázi azolů;
- shromažďování dalších údajů o použití fungicidů na bázi azolů a antimykotik na bázi azolů;
- další rozvoj specifických technických pokynů a metodik hodnocení rizik na podporu regulačních rozhodnutí o schválení azolových látek a zmírnění rizika rezistence Aspergillus vůči azolům;
- provádění dalšího výzkumu s cílem řešit stávající nejistoty.
Zpráva posiluje hodnotu přístupu „Jedno zdraví“ při řešení komplexních zdravotních hrozeb, jako je rezistence vůči antimykotikům. Pokračováním mezioborové spolupráce můžeme posílit dohled, pokročit ve výzkumu a zavést účinná opatření k ochraně veřejného zdraví, zdraví zvířat a životního prostředí.
[1] V této tiskové zprávě jsou použity následující zkratky: EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), ECDC (Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí), ECHA (Evropská agentura pro chemické látky), EEA (Evropská agentura pro životní prostředí), EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky), JRC (Společné výzkumné středisko Evropské komise).
Přílohy
Impact of the use of azole fungicides, other than as human medicines, on the development of azole‐resistant Aspergillus spp.
Zdroj: EFSA