Bezpečnost potravin

Omezení kadmia v potravinách

Vydáno: 21. 2. 2007
Autor: pospisilova

Evropská komise uvažuje o stanovení limitu 0,5 mg/kg pro kadmium v piniových oříšcích a v olejnatých semenech a o rozšíření limitu 0,2 mg/kg pro všechny houby.

Nařízení 466/2001/ES stanovující limity škodlivin v potravinách omezuje obsah kadmia v mase, vnitřnostech a mořských živočiších (mezi 0,05 – 1,0 mg/kg), v pšenici, rýži a klíčcích (0,2 mg/kg), v ostatních obilovinách (0,1 mg/kg), v sójových bobech (0,2 mg/kg), v listové zelenině, čerstvých bylinách, celeru a všech pěstovaných houbách (0,2 mg/kg), v košťálovinách, kořenové zelenině (kromě celeru) a bramborách (oloupaných) (0,1 mg/kg).
Evropská komise uvažuje o doplnění tohoto nařízení o limit 0,5 mg/kg pro kadmium v piniových oříšcích a v olejnatých semenech obecně, ale chce zachovat dosavadní limit 0,2 mg/kg v sójových bobech. Podle názoru některých členských států není jednoznačné, zda údaje, které jsou dosud k dispozici, jsou pro stanovení limitu dostačující.
Pokud jde o houby, navrhuje jednotný limit 0,2 mg/kg pro všechny houby, ale řada členských států chce vyšší limit pro volně rostoucí houby.
Na návrh britské FSA se diskutuje i limit pro čokoládu.