Bezpečnost potravin

Olovo a nikl z kávovarů v Belgii

Vydáno: 28. 4. 2009
Autor:

Belgický Úřad pro bezpečnost potravin zveřejnil obavy z možného překročení tolerovatelného množství olova (TDI = 3,6 μg/kg tělesné hmotnosti) a niklu (TDI = 5 μg/kg) při vypití tří a více šálků kávy.

Podle belgického Úřadu pro bezpečnost potravin může káva podávaná v některých restauracích a kavárnách znamenat riziko nadměrného přívodu olova a niklu. Varování bylo vydáno na základě zprávy Vědeckého výboru, který zjistil, že u mnoha kávovarů, které se používají v Belgii, může působením páry docházet k nadměrné migraci těchto prvků.
Tolerovatelný příjem olova (TDI) je 3,6 μg/kg tělesné hmotnosti (252 μg na osobu o váze 70 kg), přičemž konzumenti kávy kromě příjmu olova z kávy dostávají do těla olovo i z dalších zdrojů (cereálie, zelenina, maso). Při použití nejhoršího scénáře, kdy by příjem z ostatních zdrojů mohl činit 2,98 μg/kg tělesné hmotnosti (209 μg na osobu o váze 70 kg), by TDI byla překročena již po vypití 3 šálků kávy z restauračního kávovaru, přičemž je zjištěno, že 75 % belgičanů pije nejméně 3 šálky kávy denně. Obzvlášť vysoké riziko existuje při konzumaci cappuccina (13,4 μg olova v jednom šálku) v důsledku mléka ohřátého párou.
Pokud by se brala v úvahu vyšší hodnota TDI (4,2 μg/kg tělesné hmotnosti) a nízký příjem olova z ostatních potravin (jen 1, 6 μg/kg), mohlo by se bezpečně zkonzumovat 13 šálků kávy (12 šálků cappuccina).
Kromě toho bylo zjištěno, že konzumenti kávy mohou překročit i tolerovatelný příjem niklu (TDI = 5 μg/kg tělesné hmotnosti).

EU Food Law, 2009, č. 386, s. 28