Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Olivový olej čepovaný z „bag in box“ do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Olivový olej čepovaný z „bag in box“

Vydáno: 9.12.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Je kritizováno rozhodnutí Evropského soudu zakazujícího stáčení olivového oleje do malých obalů v prodejně.
Rostoucí zájem spotřebitelů o olivový olej vedl k tomu, že někteří výrobci začali olej nabízet v 5 l plastových sáčcích umístěných v keramické nádobě („bag in box“). Sáček je opatřen hadičkou s uzávěrem, což umožňuje stáčení v prodejně do menších obalů. Systém získal oblibu u spotřebitelů, ale byl kritizován některými národními kontrolními orgány a nakonec i Evropským soudem, který vydal 7. září 2006 nesouhlasné rozhodnutí (případ C-489/04, OJ C 261, 28.10.2006).
Podle rozhodnutí jsou poškozovány zájmy spotřebitele v tom, že není jistota, zda nedošlo k falšování, tzn. zda spotřebitel dostane výrobek uvedený na obalu. Přitom se jedná o obdobu systému používaného při čepování vína či octa. Systém neodporuje ani směrnici 2000/13/ES o označování (čl. 1. odst. 3, písm. b), podle které olivový olej, stejně jako většina jiných potravin, nemusí být prodáván jako balený, tzn. takový u něhož musí způsob balení zajistit, že nemohlo dojít k záměně obsahu. Sporný je výklad ustanovení nařízení 1019/2002/ES o olivovém oleji (čl. 2 odst.1): „Oleje uvedené v čl. 1 odst. 1 se konečnému spotřebiteli nabízejí v balení o maximálním obsahu 5 litrů. Takové balení je opatřeno uzávěrem, který není možné znovu použít, a je označeno etiketou…“.
Dtsch. Lebensmittel-Rdsch., 103, 2007, č. 11, s. 529-536
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021