Bezpečnost potravin

Oleocanthal: účinná složka olivového oleje

Vydáno: 4. 12. 2009
Autor:

Vykazuje účinky ibuprofenu. Předpokládá se její využití proti Alzheimerově chorobě.

Zpravodajský server iDNES.cz uveřejnil dne 4.12.2009 článek pod názvem “Olivový olej by se mohl stát lékem na Alzheimerovu chorobu”. Za účinnou látku v olivovém oleji se považuje oleocanthal.
 
Oleocanthal je přírodní organická sloučenina, která se nachází v extra virgin olivovém oleji. Je odpovědná za mírně peprný vjem tohoto oleje.
Oleocanthal se chemickým složením podobá sloučenině oleuropein, která se rovněž nachází v olivovém oleji.
 
Vědci zjistili, že oleocanthal má protizánětlivé a antioxidační účinky. Má se za to, že dlouhodobá konzumace malého množství oleocanthalu z olivového oleje se z části podílí na nízkém výskytu nemocí srdce u osob, které konzumují středomořskou stravu.
 
Uvádí se, že 50 g olivového oleje denně má stejný účinek jako 1/10 dávky ibuprofenu pro dospělou osobu (ibuprofen je nesteroidní protizánětlivý lék, NSAID).
 
Zdroj: iDNES.cz, Wikipedia