Bezpečnost potravin

Okruh použití známek pro celozrnné výrobky se rozšiřuje

Vydáno: 14. 2. 2008
Autor:

Výbor pro celozrnné potraviny vydal dvojjazyčnou verzi „celozrnných“ známek pro Kanadu a zjednodušenou verzi pro označování celozrnných jídel v restauracích.

Výbor pro celozrnné potraviny (WGC) rozšířil svůj program zaměřený na propagování celozrnných potravin vydáním dvojjazyčných verzí „celozrnných“ známek, které jsou určeny pro Kanadu, a současně i vydáním zjednodušené verze pro označování jídelních lístků s celozrnnými potravinami v restauracích. Známky určené pro Kanadu mají stejnou grafickou podobu včetně černožlutého vybarvení jako známky v americké verzi, jsou ale navíc označeny souslovím "Grains Entiers", což je francouzský výraz pro “Whole Grain” (celé zrno, celozrnný). Restaurace budou mít možnost používat symbol pro celozrnné menu ve zjednodušené, snadno tisknutelné podobě, znázorňující obilný snop, tak jak je zobrazen na logu výboru.V rámci programu WGC již bylo certifikováno více než 1 000 výrobků a Výbor předpokládá, že během letošního roku by mohlo být známkami označeno přes tři čtvrtě miliardy výrobků. V nejbližší době chce WGC vytvořit i mezinárodní verzi známky pro použití v dalších zemích, především v Evropě, kde je o celozrnné potraviny a potažmo i známky velký zájem.
 
                       [http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/MISAB/WHOLE grain CANADA.jpg]              [http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/MISAB/WHOLE Grain-MENU.jpg]
                      
                     Kanadská verze známky                     Známka pro menu v restauracích