Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Odkofeinování zeleného čaje do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Odkofeinování zeleného čaje

Vydáno: 8.9.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Nový postup vypracovaný v Číně vede k zachování ostatních aktivních složek zeleného čaje.
Zelený čaj je oblíbený nápoj, který je bohatý na antioxidanty. Pro vysoký obsah kofeinu (2–5 %) však musí někteří konzumenti hlídat jeho spotřebu. V posledních letech se objevil na trhu v Evropě a USA čaj a jeho produkty, které mají nízký obsah kofeinu nebo jsou zcela bez kofeinu. Technologie pro odstraňování kofeinu z čaje tak nabývají na významu.
V současné době se odstraňování kofeinu z čaje provádí extrakcí pomocí metylenchloridu a etylacetátu. Použití těchto rozpouštědel však často vede k současnému odstranění dalších aktivních složek čaje. Kvalita odkofeinovaného materiálu získaného výše uvedenými rozpouštědly se mění v těchto parametrech: množství izolovaného kofeinu, zbylé katechiny a rezidua rozpouštědel.
Za novou a zdokonalenou separační a extrakční technologii se považuje extrakce oxidem uhličitým v nadkritickém stavu. Extrakční proces lze ještě podpořit ultrazvukem.
Výzkumníci v Číně vypracovali postup odstraňování kofeinu ze zeleného čaje pomocí extrakce superkritickou tekutinou za podpory ultrazvuku. Podmínky odstraňování kofeinu následně optimalizovali, čímž dochází k minimálnímu poškození aktivních složek zeleného čaje.
 
Zdroj: Journal of Food Science 75, 2010, č. 4, s. C363–C368
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018