Bezpečnost potravin

Odhalte tajemství rajčat

Vydáno: 19. 6. 2019
Autor: SZIF, Akademie kvality

Informace portálu Akademie kvality SZIF


Foto: Shutterstock

Češi mají rajčata čím dál raději, jak vyplývá z mnoha spotřebitelských průzkumů. Podle Českého statistického úřadu byla jejich spotřeba v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2016 dokonce 12 kg. Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka.                             

Jaké pozitivní účinky mají na náš organismus? 

Rajčata a jejich vliv na zdraví

Složení rajčat je pro náš organismus prospěšné z hlediska obsahu některých látek. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.  

Jaké máme druhy rajčat

Rajčata patří stejně jako lilek nebo brambory do čeledi lilkovitých. V našich podmínkách se jim velmi daří, a proto byly vyšlechtěny různé odrůdy lišící se jak velikostí a tvarem, tak i barvou. Rajčata mohou být malá (cherry), velká, soudkovitá, kulatá, hruškovitá, masitá, žlutá i oranžová apod.  

 

Další informace na webu akademiekvality.cz:

 

Zdroj: akademiekvality.cz

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):