Bezpečnost potravin

Ocenění za nanosenzory pro detekci patogenů potravin

Vydáno: 24. 9. 2010
Autor:

Ocenění firmy Frost & Sullivan za rok 2009 pro společnost NSD.

Společnost Nano Science Diagnostics (NSD) získala za svůj systém testování patogenů v potravinách cenu za inovaci za rok 2009 od firmy Frost & Sullivan zabývající se výzkumem trhu a poskytováním konzultací.
Společnost NSD byla založena v Texasu za účelem vývoje neinvazní, vysoce citlivé technologie testování, která umožní během 15 minut detekovat široký okruh bakterií a virů, ale i proteinů a enzymů, které slouží jako markery řady vážných zdravotních problémů.
NSD prvně vyvinula tuto technologii pro americkou armádu k detekci antraxu. Technologie na stejném základě byla modifikována a byly vyvinuty testovací soupravy (kity), které dokáží stanovit patogeny potravin, např. E. coli, Salmonella a Listeria. Běžně používané techniky jako je kutivace trvají jeden až dva dny, než se získají výsledky. Tyto testy jsou obecně pracné a nákladné. Alternativní testy na bázi DNA jsou dražší a trvají 6–8 hodin. Postup NSD založený na nanosenzorech je podstatně méně nákladný a dodává výsledky během 15 minut.
 
Zdroj: WFS
 
Slovník A–Z: heslo “antrax