.jpg.jpg)
U příležitosti konání Dne Pardubického kraje se slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. V centru Pardubic si prestižní značku převzalo sedm výrobců z Pardubického kraje, jejichž výrobky navrhla na ocenění hodnotitelská komise jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina.
Značku Regionální potravina Pardubického kraje 2020 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Nevyhlášeno
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
Bio sýrové nitě BIO&CEEPORT s.r.o.
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
BIO kravské kefírové mléko z Bělečka Ranč Bělečko Agro s.r.o.
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
TVAROHOVÝ MORAVSKÝ KOLÁČEK SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY Jana Vondroušová, Bukovka
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
ŠTRŮDL Jana Vondroušová, Bukovka
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
|
BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA pivo polotmavý nefiltrovaný ležák VESELKA LITOMYŠL s.r.o.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Rajče BIO Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice
|
9.
|
Ostatní
|
Selský sýr v oleji BYLINKOVÝ Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
|
„Z výhry mám velkou radost, i když po pravdě jsem v to trochu doufala. Do soutěže jsem se hlásila i v předchozích letech, ale až letos jsem díky posunutí termínu mohla přihlásit i rajčata. Naše rajčata nám zákazníci chválí už dlouho a teď jejich kvalitu potvrdili i odborníci. Těší mě to zejména proto, že se ukazuje, že ekologické produkty bývají často chutnější, což je vedle absence pesticidů dalším bonusem. Ekologicky hospodařím od samého začátku a kromě důvodů zdravotních mě k tomu vedla i ohleduplnost vůči přírodě,“ říká oceněná pěstitelka Jitka Píchová.
Slavnostního předávání se účastnil ředitel regionálního odboru Hradec Králové Aleš Sobel za Státní zemědělský intervenční fond a náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý.
Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF