Bezpečnost potravin

Obsahují dnešní potraviny méně nutrientů?

Vydáno: 21. 6. 2010
Autor:

Řetězec s výživovými doplňky „Life“ ve své propagační kampani tvrdí, že obsah nutričních složek v ovoci a zelenině se během 70 let snížil na polovinu.

Obchod s výživovými doplňky „Life“ přitahuje ve Švédsku pozornost kampaní, v níž tvrdí, že nutriční hodnota ovoce a zeleniny se během času snížila na polovinu, že o tom má vědecké důkazy. To je báze pro zvýšenou propagaci výživových doplňků. Proti tomu se ohradila Švédská národní asociace potravinářů, která si stěžuje u Švédské spotřebitelské agentury, že kampaň je zavádějící.

Podle řetězce „Life“ se během posledních 70 let snížil obsah sodíku v avokádu o 62 %, obsah fosforu v pórku o 78 %. Obsah mědi v okurkách o 89 %. Nutriční složení 17 druhů ovoce a 27 druhů zeleniny se zhoršuje.

Oponenti tohoto tvrzení oprávněně poukazují na to, že právě sodík a měď nejsou nedostatkovými prvky ve výživě, spíše naopak. Jinou otázkou je, jak byly získány hodnoty, které řetězec Life porovnává. Je obecně známo, že výsledky analýz se liší podle použitých metod a že  na nutriční složení potravin má vliv velká řada faktorů (pěstitelské podmínky, odrůdy, klima aj.).

Určité změny v nutričním složení potravinových surovin se bezpochyby vyskytují, ale jejich trend není jednotný a celkově hrají ve výživě malý význam. Např. u lososa chovaného v akvakultuře byl zjištěn nižší obsah n-3 mastných kyselin než v minulosti. Důvodem může být, že nyní jsou tyto ryby krmeny rostlinnou stravou místo rybí moučky. Podíl n-3 MK v tuku chovaných ryb je nižší než u volně žijících lovených ryb proto, že chované ryby bývají vždy tučnější.


EU Food Law, 2010, č. 436, s. 17-18