Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová do kategorie

Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

O značku Regionální potravina přišel Kefír výrobce Jana Svatošová

Vydáno: 16.10.2019
Tisk článku
Autor: SZIF
Tisková zpráva SZIF

Kvůli špatným podmínkám chovu skotu přišel Kefír od výrobce Jana Svatošová – Mléčná farma Jehnědí o značku Regionální potravina Pardubického kraje. Kontrola Státní veterinární správy potvrdila porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) ji administruje.

Z pravidelných kontrol dozorových orgánů (Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa) u výrobků oceněných značkou kvality Regionální potravina vyplývá, že se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. Pokud dozorová organizace zjistí jakoukoli nesrovnalost, SZIF situaci okamžitě řeší. V případě závažného pochybení značku odebírá a informuje veřejnost. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná.

Produkt Kefír firmy Jana Svatošová – Mléčná farma Jehnědí získal značku Regionální potravina Pardubického kraje v roce 2018. Zvítězil v kategorii Mléčné výrobky ostatní. Kontrola ze strany Státní veterinární správy zjistila závažná porušení zákona na ochranu zvířat: V hospodářství byl téměř všechen skot ve zhoršené výživné kondici, většina zvířat byla ustájena v nevyhovujících podmínkách, na pastvině za domem se vyskytovalo velké množství potenciálně nebezpečných předmětů a další porušení.

Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA, Regionální potravina nebo BIO, obrátit na infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět se obratem řeší a předává dozorovým orgánům k prošetření. Cílem SZIF je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků byly jen skutečně maximálně kvalitní výrobky.


Vladimíra Nováková
Tisková mluvčí

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.


Zdroj: SZIF

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018