Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek O čtvrtinu méně pangase? do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

O čtvrtinu méně pangase?

Vydáno: 18.6.2014
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 18. 6. 2014.

Veterinární inspektoři krajských veterinárních správ nezahálejí! Pro dokreslení uvádíme několik výsledků z posledních dvou týdnů. Kromě problémů s teplotou, které zaregistrovali prakticky všichni, stojí za zmínku například to, že u příjemce v Dolních Jirčanech (Středočeský kraj) bylo v množství 4 440 kg hluboce zmrazené ryby pangase z Vietnamu v rozporu s deklarovanými 100 % zjištěno pouze 76, 56 % rybího masa. Šlo o klamavě označenou potravinu a bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

Nejvíce problémů bylo s dodržením výrobcem doporučené teploty pro nabízené zboží. Například na Dobřichovických trzích (Středočeský kraj) nabízel prodejce přes 20 kg různých uzenin zhruba o deset stupňů teplejších. O 5 stupňů teplejší nabízel prodejce výrobek mleté maso ve Zlíně (26 balíčků po 0,6 kg). O 7 stupňů teplejší chlazené drůbeží maso, celkem 20 kg ve velkoobchodu v Jihočeském kraji. Na Vysočině zjistili v Horkách u Kralic nad Oslavou zhruba 8 kg teplejšího hovězího a vepřového masa. V Karlovarském kraji v Chebu měli zase 5 kg teplých kuřecích a vepřových jater. Podobně v Mizerově u Karviné bylo zjištěno přes 2 kg teplých kuřecích křídel. Ve všech případech byla uložena pokuta a nařízeno stažení z prodeje.

Veterinární inspektoři zjistili opět nedostatky v označování výrobků, a to zejména na trzích. Například v Budišově u Třebíče prodejce nedostatečně označil různé uzeniny, nebo prodejce ve stánku v Šumperku zase nechránil před vlivem teplot a kontaminací asi 11 kg tlačenky, bůčku, uzené krkovice a klobás (Tátovy klobásy a Pandrholův salámek). V Jablunkově v Moravskoslezském kraji na farmářských trzích prodejce nepředložil doklady k nabízenému zboží, tedy bylo mu uloženo ukončit prodej a jako v předchozích případech byly uložena sankce.

Ve Zlínském kraji se podařilo veterinárním inspektorům zajistit a nepropustit do oběhu celou šarži kladenské pečeně (ve Valašském Meziříčí), ve které byla zjištěna přítomnost baktérie Listeria monocytogenes. Šlo o 50 kg. Bylo nařízeno odstranit celou šarži a obnovit výrobu lze až po laboratorním průkazu bezpečnosti tohoto výrobku ze zkušební výroby.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj:  SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Listeria monocytogenes

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018