Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nutriční a gastronomické zásady sestavování jídelních lístků do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nutriční a gastronomické zásady sestavování jídelních lístků

Vydáno: 30.4.2010
Tisk článku
Cílem je nutričně vyvážené a chutné jídlo ve školních jídelnách.

Hlavní zásady při sestavování jídelních lístků:
- Dodržovat energetickou a biologickou hodnotu stravy. (Snižovat příjem tuků k požadovaným hodnotám, dodržovat správný poměr tuků rostlinných vůči živočišným, učit děti zvykat na méně sladké nápoje….)
- Ve výběru pokrmů respektovat věkové kategorie stravovaných dětí. Rozlišovat pokrmy vhodné pro děti MŠ, žáky ZŠ a SŠ.
- Dbát na různorodost pokrmů ve vztahu ke konzistenci, barevnosti, chuti a technologické úpravě.
- Dbát na co největší pestrost ve výběru potravin z různých skupin, neboť jen tak je možné zajistit dostatečný přísun živin, vitaminů a minerálních látek. (Zařazovat všechny druhy mas, pravidelně střídat přílohy a snažit se mít co největší zastoupení brambor, používat různé druhy zeleniny….)

(„Nutriční a gastronomické zásady sestavování jídelních lístků“, autor: Anna Packová, odborný referent pro školní stravování, Magistrát města Brna)

Zdroj:  Výživa a potraviny 2/2010Zpravodaj pro školní stravování

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021