Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nový Zéland zavádí povinou fortifikaci chleba jodem do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nový Zéland zavádí povinou fortifikaci chleba jodem

Vydáno: 27.3.2008
Tisk článku
V září roku 2009 má na Novém Zélandu vstoupit v platnost nové nařízení o povinné fortifikaci chleba  (s výjimkou nekvašeného a organického) jodem.
Narůstající problém jodového deficitu se na Novém Zélandě má řešit fortifikací chleba, ke které by u většiny druhů mělo dojít během příštích 18 měsíců. Po několik let dochází u Novozélanďanů ke snižování množství konzumovaného jodu. Důvodem je jednak přirozeně nízká hladina jodu v půdě, jednak snižování přívodu jodu. Poslední průzkum zaměřený na celkovou stravu obyvatel Nového Zélandu ukázal, že spotřeba jodu je na Novém Zélandě výrazně nižší než u obyvatel jiných zemí. Jod je pro člověka esenciální živina a jeho deficit je spojen s řadou zdravotních problémů. Přestože je potřebné množství jodu velmi malé, je životně důležitý pro thyroidní hormony k udržování tělesného metabolického stavu a podpoře normálního růstu a vývoje dětí. Příliš nízké hladiny jodu u dětí nevratně poškozují vývoj inteligence. Proto Novozélandský Úřad pro bezpečnost potravin (NZFSA) stanovil povinnost pro výrobce chleba nahrazovat nejodovanou sůl v chlebu solí jodovanou. Výjimkou jsou organické výrobky a nekvašený chléb (např. tortilla). Přírodně vysoký obsah jodu vykazují potraviny jako mořské produkty, mléčné výrobky a vejce. Výrobci chleba mají do září roku 2009, kdy vejde nové nařízení definitivně v platnost, dost času na to, aby provedli ve svých závodech potřebné změny v technologii výroby a značení výrobků. Rovněž je třeba poskytnout dostatek času na zvýšení výroby jodované soli. Více informací na adrese
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=251 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018