Bezpečnost potravin

Nový bezlepkový chléb

Vydáno: 9. 1. 2007
Autor: pospisilova

Zcela bezlepkový chléb má zvýšenou nutriční hodnotu, prodlouženou dobu údržnosti a texturu téměř shodnou s tradičním chlebem.

Pracovníci výzkumného centra Food Technology Plant Special Research Centre (CeRPTA) při Universitat Autonoma de Barcelona vyvinuli jako první zcela bezlepkový chléb, který má mnohem vyšší kvalitu než dosavadní výrobky obdobného typu určené pro celiaky. Nový chléb má zvýšenou nutriční hodnotu, prodlouženou dobu údržnosti a texturu téměř shodnou s tradičním chlebem. Celiakie v současné době postihuje více než 1 % populace, počet celiaků se stále zvyšuje a tím pádem rostou i požadavky na bezlepkové produkty. Vzhledem k tomu, že výrobky pro celiaky nejsou vždy po senzorické stránce plně vyhovující, zaměřili se výzkumníci z CeRPTA především na vývoj chleba pro celiaky s chutí, texturou a objemem co nejpodobnějšími chlebu vyrobenému z pšeničné mouky. Cílem bylo získat chléb 100% bezlepkový s vysokou kvalitou, vyrobený pouze z rostlinných surovin, aby byl vhodný i pro spotřebitele s alergiemi na laktózu a vejce. Vyvinutá technologie výroby je vhodná i pro jiné bezlepkové výrobky. Chléb by měl být k dispozici na trhu v nejbližší době. Více informací na adrese  nebo zde