Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Novinky v oblasti NBT - XI. do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Novinky v oblasti NBT - XI.

Vydáno: 6.3.2019
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace Biotrin o výzkumu pomocí nových šlechtitelských technik

Naději na zlepšení stravovacích návyků dostali lidé trpící celiakií, tzn. alergií na lepek. V současné době se dokonce odhaduje, že asi 6 % evropské populace je na něj alergických nebo citlivějších. Ačkoliv může lepek způsobovat této skupině lidí zdravotní problémy, pro potravinářský průmysl je nepostradatelný. Pšenice, ječmen, žito a další rostlinné produkty běžně obsahují lepek. Díky němu máme nadýchaný a pohromadě držící chléb nebo koláče. Vědkyně Aurélie Jouanin z Wageningen University and Research v Nizozemsku použila CRISPR-Cas9, aby úspěšně změnila geny gliadinů, které jsou původcem alergických reakcí, a vytvořila tak "bezpečný" gluten. Zatím ještě není editovaná pšenice pro celiaky bezproblémová. Obsahuje veliké množství nezměněných glutenových genů, které doposud nebyly zacíleny. Každopádně se touto studií dostáváme blíže k pšeničné mouce s obsahem glutenu, který nebude způsobovat alergické reakce a současně bude možné z této mouky připravit kvalitní pekařské výrobky. Více naleznete na webových stránkách Wageningen University and Research.

Vědecký tým v Japonsku díky technice CRISPR-Cas9 potvrdil, že s použitím nových šlechtitelských technik dokážeme lépe pochopit mechanismus růstu kořenů u rostlin a stromů. V japonské studii je popsáno, jak CRISPR-Cas9 dává možnost kontrolovat uspořádání a růst kořenů. Podrobnosti na webových stránkách Kobe University.


Foto: http://www.kobe-u.ac.jp/research_at_kobe_en/NEWS/news/2019_01_18_01.html

Vědci používají editaci genomu také k rozluštění jednotlivých funkcí genu, což nám následně poslouží ke zlepšení vlastností rostlin. Florian Veillet z Institutu National de la Recherche Agronomique ve Francii společně s dalšími výzkumníky se konkrétně zaměřil na gen pro acetolaktátsyntázu (ALS) u rajčat a brambor.  Editace genomu nám nabízí přesné a předvídatelné zacílení daného bodu mutace. Za pomocí techniky CRISPR-Cas9 snížíme výskyt nežádoucích dopadů, které by mohly vzniknout vložením transgenu do hostitelského genomu. Tento přístup editace genomu by mohl vést k vylepšeným druhům rostlin, které budou současně GMO free. Celý článek naleznete v  nternational Journal of Molecular Sciences.

 

Zdroje:
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17180,

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17193,

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17249.

 

Zdroj článku: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018