Nové systémy ochranných rukavic pro práci s potravinami
Vydáno: 31. 8. 2011
Autor: Ing. Iva Hvízdalová
Čisté ruce za řeznickými a lahůdkářskými pulty, ale i v malých a středních podnicích zpracujících maso, zajistí nový systém ochranných rukavic.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Hvizdalova/CleanHands-Produkt-PAPSTAR.jpg]Firma Papstar vyřešila, podle svých vlastních slov, problém hygieny u obsluhy a u pokladen prodejních pultů s masnými výrobky a lahůdkami. Clean Hands systém výměny rukavic s magnetickým připevňovacím kroužkem přichycuje rukavici k odkládací ploše po dobu, kdy není používána a zamezuje také jejich samovolnému natahování a svlékání v průběhu operací s potravinami.
Zaměstnanci řeznictví mohou pomocí tohoto systému sahat na zpracovávané potraviny rychleji, pohodlněji a hygieničtěji.
Podle informací prodávající firmy se u výrobků řady Clean Hands jedná o patentovaný systém hygieny jak pro malé až střední podniky, ale i pro maloobchodní prodejny. Díky snadné výměně rukavic a jejich bezpečnému odkládání v případě, kdy nejsou používány, se snižuje riziko křížové kontaminace.
Výrobce Papstar nabízí svůj systém Clean Hands ve třech variantách. K dostání jsou systémy pro odkládání v blízkosti pultu z nerezové oceli „Base Kit Edelstahl“ s pěti náhradními rukavicemi a magnetickým kroužkem. Varianta „Double Kit Plexi“ čítá dva odkládací systémy z plexiskla, pět náhradních rukavic a dva magnetické kroužky. Varianta „Multiuse Double Kit Plexi“ se sestává ze dvou odkládacích systémů z plexiskla, které mohou být nejen pevně nainstalovány v blízkosti pultu, ale také se dají nosit na opasku. K tomu dále obsahuje pět náhradních rukavic a dva magnetické kroužky.
Firma Papstar doporučuje, aby byly rukavice měněny, buď nejméně jednou denně podle každého jednotlivého účelu použití, anebo neprodleně po znečištění.
Náhradní rukavice jsou nabízeny ve dvou provedeních, jako palčáky a jako tříprsté rukavice.
Veškeré jednorázové rukavice splňují požadavky pro použití v lékařském prostředí, zejména normy na ochranné rukavice DIN EN 420 a 455.
Die Fleischerei, 2011, 62, č. 5, s. 32
Saubere Hände an der Theke