Bezpečnost potravin

Nové „superovoce“ – indický angrešt

Vydáno: 2. 2. 2008
Autor:

Rostlinný extrakt Capros z indického angreštu (Phyllanthus emblica) vykazuje antioxidační kapacitu mnohem vyšší než jiné druhy ovoce včetně borůvek a jahod.

Společnost Natreon Inc. získala patent na rostlinný extrakt Capros z indického angreštu (Phyllanthus emblica), který vykazuje mnohem vyšší antioxidační kapacitu než jiné druhy ovoce včetně borůvek a jahod. Patentovaný preparát Capros má hodnotu ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, kapacita absorpce kyslíkových radikálů) 1 770, což je dvakrát tolik než u ovoce acai (plody palmy acai z rodu Euterpe) a zhruba 17krát více než u granátového jablka. Antioxidanty mají schopnost neutralizovat v organismu volné radikály, které poškozují buňky a mohou být příčinou oxidačního stresu, který přispívá k procesu stárnutí a zvyšuje riziko některých civilizačních chorob. Extrakt je vhodný pro použití ve funkčních potravinách, nápojích a potravinových doplňcích. Klinické studie prokázaly u preparátu schopnost zlepšovat činnost gastrointestinálního traktu a jater. Společnost Natreon garantuje u vodných extraktů Phyllanthus emblica získávaných patentovaným postupem obsah více než 60 % bioaktivních taninů. Antioxidační efekt extraktu Capros je připisován právě přítomnosti taninů, hořce chutnajících rostlinných polyfenolů, které vážou a precipitují proteiny.