Bezpečnost potravin

Nové rostlinné suroviny

Vydáno: 27. 10. 2007
Autor: pospisilova

Novinkou je geneticky upravený oranžový květák, rozšiřuje se využívání exotických plodů jako acai, goji či lucuma.

Genetickou mutací ke zvyšování obsahu beta-karotenu
Vědci z Cornell University v Ithace objevili genetickou mutaci zodpovědnou za neobvyklé oranžové zbarvení květáku. Ta umožňuje kumulaci většího množství výživově významného beta-karotenu a jeho uchování během skladování. Na tomto principu lze uvažovat o zlepšení zásobování lidí beta-karotenem z běžně skladovaných plodin jako kukuřice, rýže, sorghum a pšenice. V současnosti se zkoušejí geneticky modifikované brambory.
Netradiční plody
Neobvyklé exotické plody se stále nově objevují na trhu nebo jsou využívány k výrobě nových složek.
Plody acai (Euterpe) se podobají bobulím borůvek či hroznů, s velkou pecičkou, pocházejí z brazilského deštného pralesa, mají vysoký obsah antioxidantů a železa, a využívají se jako funkční složka především do šťáv a mražených krémů. Vykazují antioxidační, antibakteriální, antimutagenní, antikancerogenní, protizánětlivé účinky, a tak podporují cévní systém.

Plody goji – kustovnice čínské jsou oranžovočervené bobule rostoucí na keřích, pocházejí z východní Asie, v místě původu se konzumují čerstvé nebo se velmi šetrně suší a pak mohou být transportovány na velké vzdálenosti.
 

I v sušeném stavu mají světle červenou barvu, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem a pokud nezvlhnou, mají spíše křupavou konzistenci. Konzumují se buď samotné, nebo se přidávají do cereálních směsí, do ovocných koktejlů apod. Sušené bobule lze použít k přípravě čaje podobně jako šípky.
V čínské medicíně jsou tradičně používány pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti ke zpomalení procesu stárnutí; posílení imunitního systému a stimulaci podvěsku mozkového. Používají se i při závratích, zhoršeném vidění, chronickém kašli, lupénce, a také jako afrodiziakum. Jsou dobrým zdrojem aminokyselin, minerálních a stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium), vitaminů (především C, B1, B2, B6 a E), karotenoidů, beta-sitosterolu. Projednává se, zda mají být schváleny jako potraviny nového typu.
Nově se začaly uplatňovat plody lucuma (loo-ku-mah) pocházející z Peru, a sice do zmrzlin a jiných cukrářských výrobků. Mají jemnou žlutooranžovou dužninu podobnou dýni. Jedná se o velmi aromatické ovoce s chutí a vůní připomínající javor.

 
Je to výborný zdroj beta-karotenu a niacinu. Společnost Van Drunen Farms, Momence vyrábí šetrným sublimačním sušením produkt ve formě kostek nebo prášku, takže je možno ho přidávat do zmrzlin, čokolády nebo cukrářských náplní.