Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nové rostlinné suroviny do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Nové rostlinné suroviny

Vydáno: 27.10.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Novinkou je geneticky upravený oranžový květák, rozšiřuje se využívání exotických plodů jako acai, goji či lucuma.
Genetickou mutací ke zvyšování obsahu beta-karotenu
Vědci z Cornell University v Ithace objevili genetickou mutaci zodpovědnou za neobvyklé oranžové zbarvení květáku. Ta umožňuje kumulaci většího množství výživově významného beta-karotenu a jeho uchování během skladování. Na tomto principu lze uvažovat o zlepšení zásobování lidí beta-karotenem z běžně skladovaných plodin jako kukuřice, rýže, sorghum a pšenice. V současnosti se zkoušejí geneticky modifikované brambory.
Netradiční plody
Neobvyklé exotické plody se stále nově objevují na trhu nebo jsou využívány k výrobě nových složek.
Plody acai (Euterpe) se podobají bobulím borůvek či hroznů, s velkou pecičkou, pocházejí z brazilského deštného pralesa, mají vysoký obsah antioxidantů a železa, a využívají se jako funkční složka především do šťáv a mražených krémů. Vykazují antioxidační, antibakteriální, antimutagenní, antikancerogenní, protizánětlivé účinky, a tak podporují cévní systém.

Plody goji - kustovnice čínské jsou oranžovočervené bobule rostoucí na keřích, pocházejí z východní Asie, v místě původu se konzumují čerstvé nebo se velmi šetrně suší a pak mohou být transportovány na velké vzdálenosti.
 

I v sušeném stavu mají světle červenou barvu, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem a pokud nezvlhnou, mají spíše křupavou konzistenci. Konzumují se buď samotné, nebo se přidávají do cereálních směsí, do ovocných koktejlů apod. Sušené bobule lze použít k přípravě čaje podobně jako šípky.
V čínské medicíně jsou tradičně používány pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti ke zpomalení procesu stárnutí; posílení imunitního systému a stimulaci podvěsku mozkového. Používají se i při závratích, zhoršeném vidění, chronickém kašli, lupénce, a také jako afrodiziakum. Jsou dobrým zdrojem aminokyselin, minerálních a stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium), vitaminů (především C, B1, B2, B6 a E), karotenoidů, beta-sitosterolu. Projednává se, zda mají být schváleny jako potraviny nového typu.
Nově se začaly uplatňovat plody lucuma (loo-ku-mah) pocházející z Peru, a sice do zmrzlin a jiných cukrářských výrobků. Mají jemnou žlutooranžovou dužninu podobnou dýni. Jedná se o velmi aromatické ovoce s chutí a vůní připomínající javor.

 
Je to výborný zdroj beta-karotenu a niacinu. Společnost Van Drunen Farms, Momence vyrábí šetrným sublimačním sušením produkt ve formě kostek nebo prášku, takže je možno ho přidávat do zmrzlin, čokolády nebo cukrářských náplní.
Food Technology, 2007, č. 7, s. 63-68
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018