Bezpečnost potravin

Nově posuzované potraviny nového typu

Vydáno: 19. 1. 2008
Autor:

Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu posuzuje bezpečnost fosfatidovaného fosfátu diškrobu, koncentrátu kiwi a extraktu shitake.

Poradní výbor pro potraviny a složky nového typu (ACNFP) zpracovává stanovisko ohledně fosfatidovaného fosfátu diškrobu (E 1413, monofosforečnan škrobového difosforečnanu), protože vysoké koncentrace by v případě dětí nemusely být dobře snášeny. Stanovisko zřejmě bude obsahovat doporučení ohledně povinnosti varovat na obalu před potenciální intolerancí u dětí.
Dále se ACNFP zabývá alergenitou koncentrátu z kiwi. Kiwi se s rozšiřováním jeho konzumace stává v evropských zemích stále častějším alergenem. Nyní společnost Efficas Inc. žádá o schválení koncentrátu jako složky do řady potravin. Provedený test, v němž však byli sledováni jen čtyři účastníci, neukázal, že přídavek extraktu nebo koncentrátu kiwi může způsobovat alergie. Test však není považován za průkazný, ale žadatel nemá v úmyslu provádět další studie. Odborná literatura takové informace neuvádí.
Společnost Glycanova (dříve Medimush) podala žádost o schválení extraktu z houby shitake (Lentinus ededes). Lentinex je extrakt z mycelia bohatého na beta-glukany a Glycanova jej chce využívat jako nutriční složku do mnoha potravin (jogurty, nápoje, pečivo aj.) a suplementů. Úkolem ACNFP je posouzení bezpečnosti. Pokud jde o označování a případná nutriční či zdravotní tvrzení, bude výrobek posuzován podle nařízení 1924/2006/ES o tvrzeních. Žadatel však neobjasňuje, zda se konzumací malých množství extraktu dosahuje stejného zdravotního účinku jako po konzumaci 90 g L. edodes.

EU Food Law, 2007, č.325, s. 22-23