Nové enzymy na americkém trhu
Vydáno: 27. 8. 2006
Autor:
Zkrácení doby zrání sýrů lze dosáhnout karboxypeptidázou Accelerzyme, zvýšení výtěžnosti rozpustné vlákniny z otrub pomocí enzymů Depol, netradiční výrobky z masa pomocí Activa transglutaminázy.
Nové enzymy na americkém trhu
Zkrácení doby zrání sýrů lze dosáhnout karboxypeptidázou Accelerzyme, zvýšení výtěžnosti rozpustné vlákniny z otrub pomocí enzymů Depol, netradiční výrobky z masa pomocí Activa transglutaminázy.
Enzym Accelerzyme CPG společnosti DSM Food Specialties významně snižuje délku zrání sýrů a eliminuje vytváření hořkých peptidů. Karboxy-peptidázová aktivita urychluje vytváření sýrové chuti a vůně tím, že štěpí bílkoviny a petidy a uvolňuje fenylalaninu, leucinu, methioninu a valinu. V souvislosti s hodnotou pH prostředí zůstává aktivita enzymů nízká během počátečních stadií výroby sýrů a výrazně se zvýší, jakmile se pH působením mléčné kultury sníží. Enzym nevykazuje vedlejší aktivity, a protože je termolabilní, inaktivuje se běžnou pasterací.
Dva nové enzymy pro získávání rozpustné vlákniny nabízí firma Biocatalysts Ltd. Depol 761P zvyšuje o 46 % množství rozpustné vlákniny získané z pšeničných trub, Depol 762P jej zvyšuje o 18 %.
Activa transglutamináza firmy Ajinomoto Food Ingredients LLC je určena k změně struktury svaloviny červeného masa, drůbeže a mořských živočichů. Vzhledem ke schopnosti zesíťovat bílkoviny nebo směsi bílkovin, pokud obsahují dostatečné množství glutaminu a lysinu poskytuje výrobcům řadu příležitostí k vytváření nových nebo zdokonalených textur. Svalovina ryb různé barvy a textury a mořských živočichů může být použita na produkty se zdokonalenými senzorickými vlastnostmi, které vypadají přírodně.