Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Banán s vyšším obsahem β-karotenu

Vydáno: 31. 1. 2025
Autor: BIOTRIN

Foto: MZe

Banány patří mezi nejvýznamnější ovocné plodiny na světě. Jsou cenným zdrojem sacharidů, vitamínů, vlákniny, minerálů a dalších bioaktivních látek. Většina komerčně pěstovaných banánovníků je však odvozena od odrůdy Cavendish, která má nízký obsah β-karotenu.

Vědci proto využili CRISPR/Cas9 ke zvýšení obsahu provitaminu A (β-karotenu) v dužině banánů.
Zaměřili se na editaci genů kódujících lykopencyklázy, což vedlo až k šestinásobnému nárůstu β-karotenu. Tento pokrok by mohl výrazně zlepšit výživu v oblastech s nedostatkem vitamínu A, a to bez negativního vlivu na vzhled či chuť banánů.

Více na: Banán s vyšším obsahem β-karotenu



Autorka: Tereza Branyšová
Autorka textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková

Zdroj: BIOTRIN