Bezpečnost potravin

Nová položka v databázi NBT plodin – Rýže rezistentní k bakteriím

Vydáno: 6. 6. 2022
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN

Do databáze NBT plodin, kterou Biotrin vytvořil a zveřejnil v roce 2021, byla přidána nová položka – Rýže rezistentní k bakteriím

Stejně jako u ostatních plodin jsou i výnosy rýže nepříznivě ovlivňovány chorobami a škůdci. Celosvětově je za nejzávažnějšího patogena rýže považována bakterie Xanthomonas oryzae pv. oryzae (Xoo), která každoročně působí významné ztráty na jejich výnosech.

Je proto velký zájem co nejlépe ochránit úrodu před účinky Xoo. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je i použití metod nových technik šlechtění.

V tomto konkrétním případě provedla průlomovou práci skupina vědců z Iowa State University v Amesu (USA), kdy s pomocí metody TALEN získali geneticky editované rostliny japonské formy rýže stabilně rezistentní k bakteriím Xoo. 

Zdroj: Rýže rezistentní k bakteriím | BIOTRIN

Zdroj článku: BIOTRIN