Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nová metoda posuzování hodnoty bílkovin do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Nová metoda posuzování hodnoty bílkovin

Vydáno: 15.7.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Pro stanovení kvality bílkovin by podle FAO měla být preferována metoda DIAAS.

Správný názor na kvalitu bílkovin bude nabývat na významu v souvislosti s růstem populace, kterou země bude muset uživit – v příštích 40 letech přibydou k dnešním 6,6 mld. další 3 mld. lidí.

Za vysoce kvalitní bílkoviny jsou považovány ty, které jsou přímo stravitelné a obsahují esenciální aminokyseliny v množství odpovídajícím nutričním doporučením.

Ve zprávě „Dietary protein quality evaluation in human nutritionje doporučeno, aby metoda „Digestible Indispensable Amino Acid Scores“ (DIAAS) nahradila při posuzování kvality bílkovin metodu „Protein Digestibility Corrected Amino Acid Scores“ (PDCAAS). Podle metody PDCAAS, která byla přijata FAO v r. 1991, se odhaduje trávení veškeré surové bílkoviny v celém trávicím traktu. Výsledkem je porovnání s max. hodnotou 1, a to i v případě, že skutečná hodnota je vyšší.

Při metodě DIAAS se kvalita bílkoviny vypočítá z údajů o nestrávených bílkovinách ve stolici. Umožňuje to posoudit bílkovinu podle její schopnosti dodat tělu potřebné aminokyseliny. Udává se stav trávení bílkovin na konci tenkého střeva.

Podle metody DIAAS by vykazovalo sušené plnotučné mléko hodnotu 1,22, zatímco hrách 0,64 a pšenice 0,40. Hodnota mléčné bílkoviny je podle této metody o 10 až 30 % vyšší než u rafinovaného sójového izolátu.

Zavedení metody DIAAS by znamenalo zásadní změnu, ale je zapotřebí doplnit nedostačující znalosti o trávení aminokyselin v ileu.

Výzkum, který by měl zajistit údaje o širokém spektru bílkovin a potravin, který začne v polovině roku 2013, by mohl trvat rok až dva.

Dokonalejší bílkovina má význam i z hlediska výživy lidí, kteří se snaží o snížení hmotnosti.


Dairy Ind. Int., 78, 2013, č. 4, s. 12-13
Market wire: New Method to Measure Protein Quality Provides Important Information on How Foods Contribute to a Sustainable Diet

 


Další informace:
FAO: The assessment of amino acid digestibility in foods for humans and including a collation of published ileal amino acid digestibility data for human foods (2012)

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018