Bezpečnost potravin

Nová doporučení společnosti American Heart Association

Vydáno: 22. 3. 2007
Autor: pospisilova

Americká kardiologická společnost vydala nová doporučení pro zdravé stravování a životní styl Američanů s cílem omezit výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

Americká kardiologická společnost (American Heart Association, AHA) vydala nová doporučení pro zdravé stravování a životní styl Američanů, která byla vypracována na základě více než 90 vědeckých studií, posuzovaných komisí odborníků z oblasti výživy a kardiovaskulárních chorob. Nová doporučení, která byla publikována v časopisu Journal of the American Heart Association zahrnují následující body:
* konzumace zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek a vlákniny s cílem kontroly hmotnosti a krevního tlaku,
* konzumace nerafinovaných celozrnných potravin obsahujících vlákninu ke snižování krevního cholesterolu a dosažení pocitu plnost a nasycení,
* konzumace ryb obsahujících n-3 mastné kyseliny minimálně dvakrát týdně kvůli snižování rizika fatálních koronárních arteriálních chorob,
* snižování spotřeby nápojů a potravin s přidanými cukry, Heart Association, AHA
* výběr a příprava pokrmů s minimem soli nebo bez soli a snaha dosáhnout denního příjmu sodíku maximálně 2300 mg,
* nepřekročit denní příjem trans tuků ve výši 1 % celkového energetického příjmu a
omezit příjem nasycených tuků na maximálně 7 % celkového denního energetického příjmu, což představuje snížení z dříve doporučovaného množství 10 %,
* po většinu dní v týdnu věnovat minimálně 30 minut uměřené fyzické aktivitě,
* pít, pokud vůbec, alkoholické nápoje umírněně.
Více informací, týkajících se doporučení ke stravování pro zdravé srdce je možno nalézt na adrese