Přihlášení
Uživatelský přístup
Uživatel:
Heslo:
Registrace
Vyhledávat i v
Bezp. potravin A-Z
Bezpečnost potravin v ČR
Systém zajištění bezpečnosti potravin
Strategie bezpečnosti potravin a výživy
Koordinační skupina bezpečnosti potravin
Vědecké výbory
Sekce zemědělství a potravinářství MZe
Bezpečnost potravin - archiv - kauzy
Kontrola potravin a krmiv
Dozorové orgány
Aktuality DO
Školení BTSF
E-learning k jednotnému školení inspektorů
EFSA
Koordinační místo pro spolupráci s EFSA
Poradní sbor
Aktuality KM EFSA
Možnosti spolupráce
Sběr dat a veřejné konzultace
Granty a výběrová řízení
Volná pracovní místa v EFSA
Kampaň #EUandMyFood
Legislativa
Právní předpisy ČR – základní informace
Právní předpisy EU – základní informace
Codex Alimentarius – základní informace
Aktuality legislativa
O nás
Kontakty
Pracovní skupiny
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF)
Monitoring cizorodých látek
Označování potravin
Kvalita potravin
Potravinové obaly
Potravinářské přídatné látky ("Éčka")
Doplňky stravy
Nové potraviny
Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Biopotraviny (BIO)
Prodej ze dvora
Environmentální techniky a technologie
Antimikrobiální rezistence
Publikace
Videa
Infografiky
Odborné akce
Programy podporující zdraví
Důležité kontakty
Dozorové orgány
Ministerstva
Národní referenční laboratoře
Výzkumné ústavy
Regionální pracoviště podpory zdraví
Spotřebitelské organizace
Navštivte také
Počet záznamů:
12
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní veterinární správa ČR
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Státní zdravotní ústav
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Kancelář WHO v České republice
Víš co jíš? (informace o výživě)
Knowledge Junction EFSA
Evropská rada pro informace o potravinách
Varování
Bezpečnost potravin v ČR
Kontrola potravin a krmiv
EFSA
Legislativa
O nás
Kontakty
Pracovní skupiny
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF)
Monitoring cizorodých látek
Označování potravin
Kvalita potravin
Potravinové obaly
Potravinářské přídatné látky ("Éčka")
Doplňky stravy
Nové potraviny
Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Biopotraviny (BIO)
Prodej ze dvora
Environmentální techniky a technologie
Antimikrobiální rezistence
Publikace
Videa
Infografiky
Odborné akce
Programy podporující zdraví
Důležité kontakty
Dozorové orgány
Ministerstva
Národní referenční laboratoře
Výzkumné ústavy
Regionální pracoviště podpory zdraví
Spotřebitelské organizace
Slovník „Bezpečnost potravin A-Z“
Webové stránky pro spotřebitele
Webové stránky pro žáky a pedagogy ZŠ
Aplikace Výživa v kostce
Program pro 1.-3. r. ZŠ do interaktivních tabulí
E-learningový kurz pro SŠ a gymnázia
Databáze složení potravin ČR
Vyhledávač referenčních hodnot pro příjem živin (EFSA)
English
Varování
před závadnými potravinami
24.6.2022
Potravinářská inspekce nařídila stažení doplňku ...
28.4.2022
Varování spotřebitelům: SZPI zjistila oplatky s ...
12.4.2022
Ferrero rozšiřuje seznam stahovaných výrobků ...
11.2.2022
IKEA stahuje z prodeje jednu šarži mražených ...
9.12.2021
Na český trh se dostal med ze Slovenska s obsahem ...
23.11.2021
Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před ...
18.11.2021
Mražená kachna z Polska obsahovala salmonely
5.11.2021
SVS stahuje z trhu kalamáry kvůli zvýšenému obsahu ...
22.10.2021
Mikrobiální kontaminace čerstvého mléka baleného ...
7.10.2021
SVS stahuje mleté vepřové maso prodávané v Lidlu ...
Více
Slovník „Bezpečnost potravin A-Z“
Webové stránky pro spotřebitele
Webové stránky pro žáky a pedagogy ZŠ
Aplikace „Víš, co jíš?“ do mobilních telefonů (Android, iOS)
Program pro 1.-3. r. ZŠ do interaktivních tabulí
E-learningový kurz pro SŠ a gymnázia
Databáze složení potravin ČR
Vyhledávač referenčních hodnot pro příjem živin (EFSA)
Poslední vložené články
Tendr EFSA: ADME4NGRA: Implementace plánu EFSA pro NAMs prostřednictvím rozvoje toxikokinetických znalostí při hodnocení chemických rizik
(4.7.2022)
Hlášení v systému RASFF: 25. týden 2022
(1.7.2022)
Dohled, prevence a kontrola leishmanióz v EU a sousedních zemích
(1.7.2022)
Ministr zemědělství: Abychom zabránili nestabilitě a nedostatku potravin, je potřeba v Evropské unii postupovat jednotně a v součinnosti
(1.7.2022)
Školy hygienické požadavky plní v podstatě na výbornou, pochybení jen ve zlomku případů
(1.7.2022)
Informace o stažení produktu NP FF Mléko čerstvé 1,5 % 1L
(1.7.2022)
Grant EFSA: NAMS4NANO: Integrace výsledků metodik nového přístupu (NAM) do hodnocení chemických rizik: Případové studie zabývající se aspekty v nanorozměrech
(1.7.2022)
->
Nejčtenější za 30 dnů
Potravinářská inspekce nařídila stažení doplňku stravy s 6x překročeným limitem pro rtuť
(24.6.2022)
Vyhodnocení výtvarné soutěže pro děti při příležitosti oslav Světového dne bezpečnosti potravin
(7.6.2022)
Hlášení v systému RASFF: 22. týden 2022
(8.6.2022)
Archiv článků
Varování
před závadnými potravinami
24.6.2022
Potravinářská inspekce nařídila stažení doplňku ...
28.4.2022
Varování spotřebitelům: SZPI zjistila oplatky s ...
12.4.2022
Ferrero rozšiřuje seznam stahovaných výrobků ...
11.2.2022
IKEA stahuje z prodeje jednu šarži mražených ...
9.12.2021
Na český trh se dostal med ze Slovenska s obsahem ...
23.11.2021
Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před ...
18.11.2021
Mražená kachna z Polska obsahovala salmonely
5.11.2021
SVS stahuje z trhu kalamáry kvůli zvýšenému obsahu ...
22.10.2021
Mikrobiální kontaminace čerstvého mléka baleného ...
7.10.2021
SVS stahuje mleté vepřové maso prodávané v Lidlu ...
Více
Varování
před závadnými potravinami
24.6.2022
Potravinářská inspekce nařídila stažení doplňku ...
28.4.2022
Varování spotřebitelům: SZPI zjistila oplatky s ...
12.4.2022
Ferrero rozšiřuje seznam stahovaných výrobků ...
11.2.2022
IKEA stahuje z prodeje jednu šarži mražených ...
9.12.2021
Na český trh se dostal med ze Slovenska s obsahem ...
23.11.2021
Potravinářská inspekce varuje spotřebitele před ...
18.11.2021
Mražená kachna z Polska obsahovala salmonely
5.11.2021
SVS stahuje z trhu kalamáry kvůli zvýšenému obsahu ...
22.10.2021
Mikrobiální kontaminace čerstvého mléka baleného ...
7.10.2021
SVS stahuje mleté vepřové maso prodávané v Lidlu ...
Více
Nejčtenější za 30 dnů
Potravinářská inspekce nařídila stažení doplňku stravy s 6x překročeným limitem pro rtuť
(24.6.2022)
Vyhodnocení výtvarné soutěže pro děti při příležitosti oslav Světového dne bezpečnosti potravin
(7.6.2022)
Hlášení v systému RASFF: 22. týden 2022
(8.6.2022)
Přidat článek NKM systému RASFF v ČR reaguje na únik radioaktivního jódu v Belgii do kategorie
Hledat kategorii v seznamu:
Hledat kategorii
Zrušit
Chemická rizika
>
Rizikové faktory - Archiv
>
Chemická rizika
>
Rizikové faktory - Archiv
Hlášení v systému RASFF
>
Zdroje ICBP - Archiv
>
Hlášení v systému RASFF
>
Zdroje ICBP - Archiv
NKM systému RASFF v ČR reaguje na únik radioaktivního jódu v Belgii
Vydáno: 2.9.2008
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Národní kontaktní místo v ČR požaduje od Evropské komise více informací k případu.
Na internetových stránkách
Novinky.cz
byl v rubrice informací ze zahraničí uveřejněn dne 1.9.2008 článek “
Po úniku radioaktivního jódu se nesmí na jihu Belgie pít místní mléko
”. Tuto informaci otisklo dne 2.9.2008
Právo, str. 10, Ze zahraničí
.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
, která funguje jako kontaktní místo systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (
RASFF
) v ČR, odeslala dne 2.9.2008 Evropské komisi – GŘ zdraví a ochrany spotřebitele žádost, aby k danému incidentu poskytl více informací.
Zdroj: NKM pro
RASFF
v ČR
Pozn.
:
Podle
vyjádření Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB)
nemá tato událost žádný vliv na radiační situaci v ČR
. SÚJB je členem
Koordinační skupiny bezpečnosti potravin
.
SÚJB na základě zákona č. 18/1997 Sb. (atomového zákona) koordinuje v rámci svých
kompetencí
radiační ochranu ČR, která zahrnuje i sledování radioaktivní
kontaminace
potravin v ČR. Fungování státní
radiační monitorovací sítě
zajišťuje MŽP, MZe, MO, MV, MF–GŘ cel. Prostřednictvím radiační monitorovací sítě se monitorují
radionuklidy v poživatinách a v produktech zemědělské výroby
. Při překročení směrných hodnot pro potraviny a vodu provádí SÚJB zásah.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021