Nízký obsah antioxidantů v lahvovaných čajích
Nápoje na bázi čaje mají na rozdíl od čerstvě připraveného čaje velmi nízký nebo nulový obsah polyfenolů.
Na 240. zasedání American Chemical Society byla podána překvapující informace vycházející z výsledků analýzy (HPLC) řady komerčních nápojů na bázi čajů. V polovině ze sledovaných čajů nebyly zjištěny žádné antioxidační polyfenolické látky, v ostatních jen nízká množství: 3 – 81 mg/480 ml (16 oz). Přitom šálek doma čerstvě připraveného černého čaje obsahuje 50 – 150 mg polyfenolů.
Důvodem nízkého obsahu může být, že spotřebitelé preferují méně trpkou a svíravou chuť nápojů, takže podíl čaje v těchto výrobcích je malý, a ke snižování obsahu polyfenolů dochází také během výroby a především stabilizace nápojů.
Food Bussiness News, 6, 2010, č. 14, s. 16