Bezpečnost potravin

Nízkotučné uzeniny

Vydáno: 7. 3. 2008
Autor:

Na německý trh byly uvedeny nízkotučné uzeniny s obsahem pouze 2 až 3 % tuku.

Na regálech supermarketů v některých německých spolkových zemích se objevily uzeniny s výrazně sníženým obsahem tuku. Díky vzájemné spolupráci  řeznického mistra Josefa Pointera z Mindelheimu a vědců z Fraunhofer IVV se sídlem ve Friesingu se podařilo vyvinout speciální metodu výroby několika druhů uzenin (játrový sýr, šunka, různé druhy salámů, klobásy, párky) s obsahem pouhých 2 až 3 % tuku. Tuk byl pomocí této metody nahrazen proteinem. Výrazně snížená energetická hodnota masných výrobků s označením „vielLeicht“ se však neprojevila negativně změnou chuťových vlastností, takže si i labužníci mohou pochutnat stejně jako na tradičně vyrobených lahůdkových výrobcích. Základem všech druhů těchto uzenin je zvlášť kvalitní libové maso, např. maso z vepřové kýty. Patentovaný způsob zpracování masa, který je velmi šetrný, umožňuje výrazně zvýšit vaznost vody díky vysokému obsahu proteinů a tím výrazně snížit podíl tuku.
Všechny druhy vielLeicht uzenin neobsahují lepek, laktózu, žádné přídavné zvýrazňovače chuti. Jejich předností rovněž je, že po jejich konzumaci dochází ke snížení hladiny nežádoucího cholesterolu v krvi.           
 
Voller Geschmack fast ohne Fett. [cit. 2008-03-05], www.viel-leicht.com