Bezpečnost potravin

Neshody při určování nutričních profilů

Vydáno: 8. 8. 2008
Autor:

Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích.

Komise navrhla pro stanovení nutričních profilů, podle nichž se má rozhodovat, zda se na potravině může či nemůže uvádět zdravotní tvrzení (podle čl. 13 nařízení 1924/2006/ES), rozdělit potraviny do 9 kategorií a pro ověření správnosti takového opatření má být testováno 120 potravin a nápojů.
Řada podniků a asociací však s takovým řešením nesouhlasí. Jeden z modelů navržených zástupci průmyslu navrhuje 23 kategorií s tím, že např. v případě mléčných výrobků by byla jedna kategorie určena mléku a jogurtům, druhá máslu a třetí sýrům, a v případě tuků by se rozlišovaly oleje a pomazánkové tuky.
Také počet výrobků, na nichž má být systém testován je podle průmyslu příliš nízký a vybrané výrobky nejsou pro daný účel reprezentativní. Komise však tvrdí, že udělala to nejlepší, co bylo z dodaných podkladů z členských států vůbec možné. Problémem je že státy dodaly údajů málo nebo žádné.
K nežádoucím složkám, které mají mít význam kriterií nutričních profilů, patří nasycené tuky, sůl a v některých kategoriích cukr. Někteří však chtějí sledovat i obsah energie, celkové tuky a jiní zase trans-tuky. Někteří apelují, aby byly zohledněny příznivé faktory jako je obsah vlákniny.
Diskutují se kriteria pro doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu (PARNUTS).
Komise sestavila seznam 1700 zdravotních tvrzení, která členské státy navrhují ke schválení.
Komise je povinna předložit nutriční profily schválené úřadem EFSA nejpozději do ledna 2009.

EU Food Law, 2008, č. 354, s. 11-12, 25

Další informace
Vědecké stanovisko panelu pro dietní produkty, výživu a alergie (NDA) z 31. 1. 2008: EFSA-Q-2007-058 (The setting of nutrient profiles for foods bearing nutrition and health claims pursuant to Article 4 of the Regulation (EC) No 1924/2006)