Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Některé typy vodovodního potrubí mohou uvolňovat do vody nebezpečné látky, ukazuje výzkum do kategorie

Aktuality > Aktuality

Některé typy vodovodního potrubí mohou uvolňovat do vody nebezpečné látky, ukazuje výzkum

Vydáno: 30.7.2021
Tisk článku
Autor: AF MENDELU
Informace Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Po návratu z dovolené by lidé měli odpustit celý obsah vodovodních trubek. Pokud voda v potrubí zůstane stát několik dní, mohou se do ní z okolního materiálu začít uvolňovat některé kovy. Ukazuje to nový výzkum vědců z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, na kterém se podílí i student Střední průmyslové školy chemické Brno v rámci Středoškolské odborné činnosti. 



„Nás zajímá ta prodleva, kdy člověk odjede na dovolenou a voda mu doma zůstane stát v trubkách. Ukazuje se, že dochází k chemickým reakcím a z materiálu potrubí se do vody uvolňují různé látky,“ říká vedoucí Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Petr Junga. Vědci analyzují několik typů potrubí. „Máme pozinkované, měděné, mosazné, hliníkové a plastové potrubí. Aktuálně zjišťujeme obsah těžkých kovů, které se mohou do vody z potrubí uvolnit. Jde například o zinek, měď, nikl nebo olovo,“ popisuje Junga.

První výsledky testů ukazují, že nejvíce kovů se do vody dostává z pozinkovaného potrubí. Vědci ve vzorku naměřili extrémně nadlimitní množství zinku. Při analýze neobstálo ani v dnešní době hojně používané potrubí z mědi. „Docela nás překvapilo, že dost kovů se uvolňovalo i z antikorozní oceli, tedy nerezu. Relativně dobře vyšlo potrubí z polyethylenu,“ dodává Junga. Vzorky trubek nechávají vědci den až tři dny vylouhovat v demineralizované vodě. Poté za pomoci spektrofotometrie zjišťují zastoupení sledovaných prvků v miligramech na litr vody.

Na výzkumu pracuje v rámci Středoškolské odborné činnosti i student Jan Jirků ze Střední průmyslové školy chemické Brno. „Téma mi přišlo zajímavé. Je to něco praktického, co se hodí znát v každodenním životě. Mám za sebou první měření v laboratoři a zatím mě to baví,“ říká.

Podle Jungy by lidé bezprostředně po návratu neměli vodu pít ani se v ní sprchovat. „Čím delší dobu člověk není doma, tím je pravděpodobnější, že se mu do vody uvolnily nejenom ty kovy, ale zároveň se taky v trubkách začaly množit bakterie. Chlor totiž po nějaké době vyprchá. Ideální je proto po dovolené vždy odpustit celý obsah vodovodních trubek,“ dodává. Vědce teď čekají další měření, kompletní výsledky analýzy budou mít na konci letošního roku. 

Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. et Ing. Petr Junga, Ph.D., Ústav zemědělské, potravinářské a environmentální techniky (AF), e-mail: petr.junga@mendelu.cz

 

Zdroj: af.mendelu.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021