Některé děti mohou mít větší odpor k zelenině
Malé děti, které mají vrozenou větší citlivost chuťových pohárků budou mít pravděpodobně i větší odpor k nahořklé zelenině.
Výsledky nejnovějších výzkumů, publikované v červencovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition naznačují, že malé předškolní děti, které mají vrozenou větší citlivost chuťových pohárků budou mít pravděpodobně i větší odpor k zelenině. V rámci výzkumu byla dětem podávána voda s obsahem velmi malého množství hořké látky. Třicet sedm procent dětí tvrdilo, že voda je nedobrá, zatímco ostatní děti přítomnost hořké látky vůbec nepozorovaly. Děti, které byly citlivé na hořkou chuť rovněž jedly při předložení řady druhů zeleniny mnohem méně zeleniny s nahořklou příchutí, než ostatní děti. Zejména se vyhýbaly nahořklé zelenině jako je brokolice nebo olivy, mnohé ale nejedly ani sladší druhy zeleniny včetně karotky a červených paprik. Výzkumníci tudíž důrazně doporučují rodičům, aby si uvědomili, že jejich děti nemusejí mít stejné chuťové pocity jako oni, a nenutili je proto do zeleniny, kterou odmítají. Někdy postačí podávat zeleninu vařenou, nikoli v syrovém stavu, protože vařením se značná část hořkosti odstraní. Přijatelnější je rovněž pro děti citlivé na hořkost servírování zeleniny s chutnou omáčkou, ovšem pouze v množství nenarušujícím zásady správné výživy. Více informací na adrese