Bezpečnost potravin

Nejnovější zdroje proteinu pro dojnice

Vydáno: 24. 9. 2006
Autor:

Centrum pro výzkum a technologie v chovu dojnic při univerzitě v Albertě vydalo seznam nejznámějších krmiv využitelných jako zdroje proteinu pro dojnice.

Nejnovější zdroje proteinu pro dojnice
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 51687 ; Vydáno : 21.9. 2006 ; Autor : Ing. Pavla Schneiderová
Centrum pro výzkum a technologie v chovu dojnic při univerzitě v Albertě vydalo seznam nejznámějších krmiv využitelných  jako zdroje proteinu pro dojnice. 
Využití rostlinných proteinových zdrojů závisí na ceně, dostupnosti, obsahu živin a jeho proměnlivosti, na rozložitelnosti proteinu, chutnosti, přítomnosti nežádoucích složek, možnostech skladování a manipulovatelnosti.
Stále větší pozornost se věnuje kvalitě rostlinných zdrojů, která se srovnává s kvalitou sójového šrotu. Sójový šrot s obsahem 44 nebo 48 % hrubého proteinu, se může použít jako jediný zdroj proteinu v krmivech pro dojnice. Dalším rostlinným zdrojem proteinu pro dojnice je řada kukuřičných vedlejších produktů a dalších krmiv jako jsou:
– sušené obilní výpalky jako vedlejší produkty z výroby etanolu
– sušené výpalky jako vedlejší produkty z lihovarského průmyslu
– kukuřičný glutenový škrob jako vedlejší produkt při výrobě škrobu a oleje pro lidskou spotřebu
– vlhké pivovarské mláto jako vedlejší produkt pivovarského průmyslu
– hrachy. Hrachy jsou pro dojnice chutné krmivo, které není potřeba před zkrmováním upravovat. Nebyl stanoven horní limit pro jejich   zařazení do krmných dávek.