Bezpečnost potravin

Nejlepší biopotravinou v kategorii gastro jsou vařené biobrambory ze Sasova

Vydáno: 5. 3. 2009
Autor:

Vítězem kategorie „bio výrobky pro gastronomii“ v 7. ročníku soutěže Česká biopotravina roku 2008 byly na veletrhu G+H v Brně vyhlášeny „Bio brambory vařené vakuované“, vyráběné panem Josefem Sklenářem z Biofarmy Sasov u Jihlavy.

Ve spolupráci s partnerem soutěže, společností Veletrhy Brno, využili zástupci Potravinářské komory ČR a PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců slavnostního galavečera vinařů na Veletrhu G+H, 4. mezinárodním veletrhu gastronomie, hotelových služeb a veřejného stravování, k vyhlášení výsledků „gastronomické“ kategorie.
 
 
„Biopotraviny si získávají v oblasti gastronomie stále větší oblibu. Proto byla letos poprvé v soutěži vytvořena nová kategorie „gastro“. Jejím cílem je podpořit vývoj nových domácích biovýrobků a dodavatelského řetězce v oblasti gastronomie a veřejného stravování“ říká Tom Václavík, organizátor soutěže.
 
 
Josef Sklenář je zkušeným ekologický zemědělec a průkopník ekologického chovu prasat v České republice. Od loňského roku se věnuje také dalšímu zpracování biobrambor a jejich uvádění na trh. Právě v oblasti gastronomie vidí pan Sklenář ideální uplatnění svých biobrambor: „Naše vařené, vakuově balené brambory jsou ideálním výrobkem pro kuchyně, které chtějí do svého jídelníčku zařadit biopotraviny. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá“, říká Josef Sklenář. Kromě tohoto výrobku dodává pan Sklenář na trh také další bramborové speciality: bio bramborový knedlík, Zmrazené bio bramborové hranolky a Zmrazené bio bramborové tolárky. Zpracování biobrambor probíhá ve firmě Mrazírny Brtnice, a.s.
 
 
Farma pana Sklenáře vznikla ze školního statku v Sasově u Jihlavy. Velký areál statku umožňuje provozovat řadu činností, a toho pan Sklenář maximálně využívá. Kromě chovu prasat, což je stěžejní činnost farmy, se věnuje také chovu skotu, ovcí a koní. V posledních letech se farma pustila také do pěstování krmných plodin, pohanky, brambor, cibule a sóji. V roce 2004 získal Josef Sklenář cenu Česká biopotravina roku za biouherák.
 
 
Porota  kategorie „gastro“ vybírala celkem ze tří výrobků. Kromě vítězného to byly ještě Bio Moravský knedlík od firmy Svoboda-výroba domácích knedlíků s.r.o. a druhý výrobek od pana Sklenáře, Zmrazené bio bramborové hranolky.
 
 
„Cílem soutěže je podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější české biopotraviny“, komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory ČR. „Uplatnění českých bioproduktů na domácím trhu je zásadní pro trvalý a úspěšný rozvoj českého ekologického zemědělství“, dodává Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
 
 
Přihlásit nový biovýrobek do prestižní soutěže využilo v roce 2008 27 českých potravinářských firem a o titul Česká biopotravina roku soutěžilo 52 biopotravin. Kromě hlavní ceny a včera vyhlášené kategorie „gastro“, budou vyhlášeni vítězové dalších kategorií, konkrétně pečivo, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina a pochutiny.
 
 
Slavnostní vyhlášení výsledků ostatních kategorií a celkového vítěze a držitele titulu Česká biopotravina roku 2008 proběhne 25. března 2009 od 19 hodin na společenském Galavečeru konference Bio Summit 2009 v hotelu InterContinental v Praze (www.biosummit.cz).
 
 
 
Další informace o soutěži a její historii najdete na www.biopotravinaroku.cz.