Bezpečnost potravin

Nejednotný názor na antimikrobiální povlaky transportních pásů

Vydáno: 9. 2. 2010
Autor:

Předností antimikrobiálních pásů je omezení růstu bakterií, ale někteří odborníci se obávají zdravotní závadnosti, i když legislativa  proti tomu nic nemá.

Existují protichůdné názory na používání antimikrobiálních vrstev na transportních pásech určených především pro výrobní potravinářské provozy. Hlavní předností je omezení růstu bakterií (nikoli úplné zabránění růstu), hlavní pochybnosti se týkají zdravotní nezávadnosti. Pásy jsou univerzálně použitelné, ale vyznačují se proti běžným výrazně vyšší cenou (až 5:2).

Přepravní pásy nabízené ve Švýcarsku např. firmou Ammeraal Beltech  jsou vyrobeny na principu iontů stríbra na jedno- nebo vícevrstvém polyesterovém nosiči. Plocha pásu na straně která přichází do styku s potravinou je potažena fólií bez antimikrobiální složky. K přímému kontaktu potraviny se stříbrem by tak došlo jen při poškození vrchní fólie.

Pásy opatřené antimikrobiální vrstvou nabízí dále např. Polytechna AG Jedná se o jednu nebo více antimikrobiálních vrstev z „Habasitu“ na pevném jádře, které jsou pokryty vnější vrstvou z polyuretanu nebo z PVC. Navíc mají pásy olemované okraje. V oblíbené modré barvě vyrábí Polytechna právě jen pásy s antimikrobiálním účinkem.

Proti argumentu, že nedochází k migraci antimikrobiální látky do potraviny stojí skutečnost, že pokud má být systém účinný, musí antimikrobiální látka působit bakterie na vnějším povrchu, který je ve styku s potravinou.

Americký úřad FDA ani EU nemají však nic proti používání těchto pásů (pokud je v EU splněno nařízení 2002/72/ES).

Lebensm. Technol., 2009, č. 12, s. 26-28

Objednávka kopie článku