Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nehygienické nakládání se zvěřinou v pražské restauraci do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Nehygienické nakládání se zvěřinou v pražské restauraci

Vydáno: 6.9.2019
Tisk článku
Autor: SVS
Informace SVS.

Nehygienické zacházení se zvěřinou a její uchovávání v nevyhovující teplotě zjistili při kontrole restaurace v centru Prahy inspektoři Státní veterinární správy. Podnět ke kontrole, které se spolu s nimi účastnili také pracovníci hygienické stanice, obdrželi veterinární inspektoři od Policie ČR.  Kontrola našla těla dvou ulovených divočáků v kůži nehygienickým způsobem uložená v nechlazených prostorách nákladního výtahu sloužícího k zásobování restaurace. Prostory výtahu a okolní stěny byly znečištěny (mimo jiné krví). Při úředním měření byly inspektory v jádře těl naměřeny teploty v rozsahu 25,5 °C až 27,5°C. Platná legislativa ve vztahu k zacházení se zvěřinou přitom říká, že po usmrcení musí být v přiměřené době zahájeno chlazení, aby bylo ve všech částech masa dosaženo teploty nepřekračující 7 °C. Pokud to klimatické podmínky dovolují (zejména v průběhu podzimu či zimy) není aktivní zchlazení nezbytné, v období letních teplot vzduchu je však naprosto nezbytné. Při takto vysokých teplotách dochází k rychlému kažení masa a také množení patogenních mikroorganismů a tím k ohrožení zdraví spotřebitelů. Při kontrole bylo dále zjištěno, že restaurace není registrovaná pro zacházení  se zvěřinou, navíc nedoložila, že prasata byla vyšetřena na přítomnost nebezpečného parazita svalovce. SVS na místě provozovateli restaurace zakázala další nakládání s nalezenou zvěřinou a nařídila její likvidaci na náklady provozovatele v asanačním podniku. Za zjištěná porušení legislativy hrozí restauraci pokuta do výše až 50 milionů korun.

Zdroj: SVS

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018