Bezpečnost potravin

Negativní stanovisko k aplikaci enzymů

Vydáno: 17. 8. 2006
Autor:

Úřad AFSSA vydal pro nedostatek podkladů negativní stanovisko ke dvěma enzymům (fosfolipáza, amyláza) připravených pomocí hybridních mikroorganismů.

Negativní stanovisko k aplikaci enzymů
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 50380 ; Vydáno : 17.8. 2006 – Zdroj: Agronavigátor ; Autor : Ing. Irena Suková
Úřad AFSSA vydal pro nedostatek podkladů negativní stanovisko ke dvěma enzymům (fosfolipáza, amyláza) připravených pomocí hybridních mikroorganismů.
Francouzský úřad pro bezpečnost potravin AFSSA vydal negativní stanovisko týkající se aplikace enzymu z Aspergillus oryzae obsahujícího geny Fusarium venenatum do sýrů. Podle AFSSA nepředložil žadatel dostatečné podklady pro identifikaci enzymů, podrobnosti o čistění enzymu, ani informace o enzymu v konečném výrobku.
Obdobně vydal tento úřad negativní posudek na alfa-amylázový výrobek připravený pomocí Pseudomonas fluorescens s hybridním genem Thermococcus, který žadatel hodlá použít na škroby a při výrobě lihovin. Důvodem byl nedostatek informací o sekundárních účincích enzymu, o přípravě a čištění, chybějící toxikologické studie a důkazy o inaktivaci enzymu v konečném výrobku.