Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nečekané alergeny v potravinách do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Nečekané alergeny v potravinách

Vydáno: 16.6.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Informace pro potravinářský průmysl (výrobce).

Pro výrobce potravin v Austrálii a na Novém Zélandu byla vytvořena příručka (viz příloha), která jim má pomoci identifikovat přítomnost potravinových alergenů ve výrobcích.

Příručka obsahuje dvě tabulky:
* Tabulka č. 1 uvádí přehled potravin, které se musí povinně deklarovat.
* Tabulka č. 2 uvádí přehled potravinových složek/aditiv a jejich možných alergenů.

Vzhledem k tomu, že z běžného názvu potravinové složky/aditiva nemusí být vždy zřejmé, že uvedená složka/aditivum může potenciálně obsahovat alergen, je tabulka č. 2 dobrým pomocníkem při identifikaci alergenů, jejichž přítomnost ve výrobku je zapotřebí uvádět na obalu výrobku.

Příloha: Unexpected Allergens in Food (pdf, 487 kB, 9 stran)

Zdroj: Allergen Bureau eNews June 2011 

Více informací o potravinových alergenech najdete zde.
Informace o jednotlivých alergenech v A-Z slovníku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021