Bezpečnost potravin

Nebezpečná listerie zabíjí v Dánsku

Vydáno: 15. 8. 2014
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 15. 8. 2014.

O tom, jak důležité je provádět veterinární kontroly a informovat o nich veřejnost není třeba diskutovat. Dalším z mnoha příkladů je nález nebezpečné bakterie Listeria monocytogenes v masných výrobcích vyrobených v Dánsku. Státní veterinární správa v rámci své působnosti monitoruje všechny případy výskytu nebezpečných potravin, které zjistí vlastním šetřením nebo díky systému mezinárodního varování RASFF.

Poslední případ, kdy došlo k  vzniku onemocnění z potravin u spotřebitelů, byl zaznamenán v Dánsku. Jedná se o bakterii Listeria monocytogenes, která byla zjištěna v masných výrobcích a ze stěrů výrobny dánského producenta. Onemocnění, které tato bakterie způsobuje, doposud v Dánsku podlehlo 12 lidí z celkového počtu 20 nakažených. U nich byl izolován stejný typ Listeria monocytogenes jako ve výrobcích dánského provozovatele, díky čemuž mohl být dohledán zdroj nakažení lidí.

Inkubační doba je různá – několik dnů až týdnů, a to v závislosti na infekční dávce, virulenci bakterií a imunitním stavu pacienta. Onemocnění postihuje zejména osoby se sníženou imunitou. Listerióza vyvolává 3 formy onemocnění: gastrointestinální formu (zejm. u dospělých) – horečka, bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, abdominální bolesti a vodnatý nekrvavý průjem, systémovou formu – horečka, bolesti hlavy, malátnost, septikémie, meningitida, encefalitida, abscesy na játrech, potrat, předčasný porod, nebo formu způsobující potraty a neonatální listeriózu (hlavním příznakem je meningoencefalitida). U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.

Jak je uvedeno výše, tato bakterie může způsobit i smrt. Dánské úřady nařídily okamžité stažení masných výrobků uvedených do oběhu po 28. 4. 2014 a důkladné vyšetření celého případu.

V současné době nemá SVS informace o tom, že by se tento nebezpečný produkt dostal do České republiky. Jeho distribuce se ale týká sousedního Německa a proto situaci bedlivě sledujeme.

Petr Pejchal

Zdroj:  SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):