Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nebezpečná listerie zabíjí v Dánsku do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Nebezpečná listerie zabíjí v Dánsku

Vydáno: 15.8.2014
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 15. 8. 2014.

O tom, jak důležité je provádět veterinární kontroly a informovat o nich veřejnost není třeba diskutovat. Dalším z mnoha příkladů je nález nebezpečné bakterie Listeria monocytogenes v masných výrobcích vyrobených v Dánsku. Státní veterinární správa v rámci své působnosti monitoruje všechny případy výskytu nebezpečných potravin, které zjistí vlastním šetřením nebo díky systému mezinárodního varování RASFF.

Poslední případ, kdy došlo k  vzniku onemocnění z potravin u spotřebitelů, byl zaznamenán v Dánsku. Jedná se o bakterii Listeria monocytogenes, která byla zjištěna v masných výrobcích a ze stěrů výrobny dánského producenta. Onemocnění, které tato bakterie způsobuje, doposud v Dánsku podlehlo 12 lidí z celkového počtu 20 nakažených. U nich byl izolován stejný typ Listeria monocytogenes jako ve výrobcích dánského provozovatele, díky čemuž mohl být dohledán zdroj nakažení lidí.

Inkubační doba je různá – několik dnů až týdnů, a to v závislosti na infekční dávce, virulenci bakterií a imunitním stavu pacienta. Onemocnění postihuje zejména osoby se sníženou imunitou. Listerióza vyvolává 3 formy onemocnění: gastrointestinální formu (zejm. u dospělých) – horečka, bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, abdominální bolesti a vodnatý nekrvavý průjem, systémovou formu – horečka, bolesti hlavy, malátnost, septikémie, meningitida, encefalitida, abscesy na játrech, potrat, předčasný porod, nebo formu způsobující potraty a neonatální listeriózu (hlavním příznakem je meningoencefalitida). U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.

Jak je uvedeno výše, tato bakterie může způsobit i smrt. Dánské úřady nařídily okamžité stažení masných výrobků uvedených do oběhu po 28. 4. 2014 a důkladné vyšetření celého případu.

V současné době nemá SVS informace o tom, že by se tento nebezpečný produkt dostal do České republiky. Jeho distribuce se ale týká sousedního Německa a proto situaci bedlivě sledujeme.

Petr Pejchal


Zdroj:  SVS ČR

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Listeria monocytogenes

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018