Bezpečnost potravin

Nealergizující burské ořechy

Vydáno: 8. 12. 2008
Autor:

Ochranu spotřebitelů před následky alergických reakcí vyvolaných konzumací burských oříšků v potravinách by měla zajistit geneticky modifikovaná podzemnice olejná.

Tifton (lme) – Vědci z univerzity v americkém státě Georgia chtějí pomocí technik genových modifikací upravit genovou výbavu podzemnice olejné tak, aby její plody – burské oříšky – již nevyvolávaly u konzumentů alergii. Tohoto cíle chtějí dosáhnout pomocí odstranění bílkovin, které jsou odpovědné za tvorbu alergické reakce. Geneticky modifikované rostliny podzemnice olejné by se měly vyvíjet úplně standardně a kromě toho by měly být rezistentní vůči aflatoxinogenním mikromycetům (plísním) kmene Aspergillus flavus.
 
Alergické reakce vyvolané konzumací burských oříšků jsou ve světě  velmi rozšířené. Ve Spojených státech dokonce ročně umírá přibližně 50 lidí na závažné alergické reakce způsobené konzumací burských oříšků nebo jejich stop obsažených v potravinách.
 
CHU, Y. – FAUSTINELLI, P. – RAMOS, M.L. – HAJDUCH, M. – STEVENSON, S. – THELEN, J.J. – MALEKI, S.J. – CHENG, H. – OZIAS-AKINS, P.: Reduction of IgE Binding and Nonpromotion of Aspergillus flavus Fungal Growth bySimultaneously Silencing Ara h 2 and Ara h 6 in Peanut
Journal of Agricultural and Food Chemistry 2008 56 (23), 11225-11233
 
Mit Gentechnik Leben retten: Allergiefreie Erdnüsse
[cit. 2008-12-05], www.animal-health-online.de