Návrh limitů pro dioxiny a furany
Podle vydaného pracovního dokumentu EK jsou navrženy maximální přípustné hodnoty pro dioxiny a furany, pro dioxinům podobné PCB a pro jejich celkový obsah. Jedná se o výchozí hodnoty pro jednání.
Evropská komise vydala pracovní dokument s navrženými maximálními přípustnými hodnotami pro dioxiny, furany a dioxinu podobné PCB v potravinách, který bude výchozím materiálem pro diskuse.
Vyšší hodnoty mají být přípustné pro játra a ryby, nižší pro mléko a vepřové maso. Kromě hodnot pro jednotlivé výše uvedené látky je stanoven i limit pro jejich celkové množství.
Játra |
6 pg/g tuku pro dioxiny a pro furany 12 pg/g tuku pro dioxinu podobné PCB |
Ryby a výrobky z ryb |
8 pg/g čerstvé hmoty pro oba typy kontaminantů hmoty pro oba typy kontaminantů |
Hovězí a telecí maso |
5 pg/g tuku hmoty pro oba typy kontaminantů |
Drůbež |
4 pg/g tuku hmoty pro oba typy kontaminantů |
Vepřové |
1,75 pg/g tuku hmoty pro oba typy kontaminantů |
Celkové maximální přípustné množství má být:
1,5 pg/g tuku u rostlinných olejů,
10 pg/g tuku u rybích olejů, které jsou mnohem více kontaminovány,
1,75 pg/g tuku u vepřového masa
5 pg/g tuku u hovězího a telecího
5 pg/g tuku u vajec.
Další informace:
První vědecké kolokvium pořádané EFSA
EFSA ustavil pracovní skupinu pro problematiku furanu v potravinách
Stanovisko FDA k otázce obsahu furanu v potravinách
EU Food Law, 2004, č.187, s. 5