Bezpečnost potravin

Nákazy baktérií Salmonella ve více zemích spojené s čokoládovými výrobky – aktualizace šetření

Vydáno: 19. 5. 2022
Autor: KM EFSA

Úřad EFSA a ECDC aktualizovaly své předchozí rychlé hodnocení z 12. 4. 2022.

 
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovaly své hodnocení publikované dne 12. dubna 2022, související s hlášením případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella typhimurium v řadě zemí a souvisejících s čokoládovými výrobky společnosti v jejím belgickém závodě.

Počet nahlášených případů onemocnění způsobených baktérií Salmonella Typhimurium činil k 12. květnu 2022 celkem 324 v EU/EHP a Spojeném království (včetně pravděpodobných i potvrzených případů). Počet hlášených případů nyní již vykazuje klesající tendenci. Případy byly hlášeny ve dvanácti zemích EU/EHP (Rakousko, Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Španělsko a Švédsko), plus Spojené království, Švýcarsko, Kanada a USA. 

Dne 8. dubna 2022 zastavil Úřad pro bezpečnost potravin v Belgii výrobu čokoládových výrobků v závodě, ve kterém byla zjištěna přítomnost konkrétních kmenů bakterie Salmonella Typhimurium.

V zemích, do kterých byly distribuovány čokoládové výrobky z identifikovaného belgického závodu, byly všechny  tyto výrobky ztaženy z trhu. Příslušné vnitrostátní orgány odpovídající za bezpečnost potravin v jednotlivých zemích publikovaly veřejná oznámení a varování spotřebitelům.

Společné hodnocení úřadu EFSA a střediska ECDC – první aktualizace


Původní souhrnná zpráva úřadu EFSA a ECDC týkající se šetření případů způsobených bakterií Salmonella typhimurium

Doplňující informace k tématu lze nalézt rovněž na následující adrese: Salmonella | EFSA (europa.eu)

 

Zdroj: EFSA